Cartoonist Bernhard ‘Willem’ Holtrop voor overzichtsexpo naar Groningen

Bernhard ‘Willem’ Holtrop wordt één van de grootste cartoonisten van Nederland genoemd. Het Nederlands Stripmuseum in Groningen eert de tekenaar met een overzichtstentoonstelling.

Holtrop (1941) komt vrijdag voor de opening van de expositie die de naam Retour Willem heeft gekregen naar Groningen. De tentoonstelling is tot 31 maart te zien.

Holtrop is een linkse geëngageerde kunstenaar die vooral de machthebbers van de wereld in tekeningen vol bloed, geweld en seks 'te kijk' zet. In 1966 veroorzaakte een tekening waarop koningin Juliana zich prostitueerde een schandaal. De prent werd in beslag genomen, Holtrop werd gearresteerd. Hij werd vervolgd wegens majesteitsschennis maar niet veroordeeld. De tekenaar verhuisde vervolgens naar Parijs.

Vanaf 1968 werkte hij voor weekbladen als Hara Kiri en Charlie Hebdo. Daar kwam in 1981 een dagelijkse cartoon voor het dagblad Libération bij. Met die tekeningen werd Holtrop een begrip in in Frankrijk. In Nederland publiceerde Holtrop onder de naam Willem in Propria Cures, Provo en God, Nederland en Oranje, Hitweek, Aloha en De Nieuwe Linie. In 2000 kreeg Holtrop de Stripschapprijs voor zijn gehele werk. Daarnaast heeft hij tal van andere prijzen gewonnen.

De overzichtstentoonstelling Willem Retour laat een representatieve uitsnede zien van zijn werk, waaronder de Provo-periode, de Parijse jaren en zijn meer recente werk voor HP/De Tijd. Naast politieke cartoons en tekeningen laat de tentoonstelling ook Willems vrije tekenwerk zien, waarin de verwevenheid van seksualiteit en macht centraal staat.

Foto: Archief DvhN/Jilmer Postma

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.