Cees, de vrolijke visboer, lacht niet meer

De schaterende lach die de komst van Cees Plaggemars altijd markeerde is deze week volkomen onverwacht stil gevallen. Tot grote schrik van de honderden bekenden en familieleden is de visboer dinsdag in zijn woning aan de Friesestraatweg plotseling overleden. Twaalf dagen voor het feest dat hij wilde geven, omdat de eerste aow op zijn rekening is bijgeschreven.

Cees Plaggemars was een geboren en getogen Stadjer. De jongste en zesde zoon uit het predikantengezin in de Oranjewijk. Na de Nassauschool volgde de christelijke HBS en het begin van de studie tandheelkunde. Een ongelukje met een glasscherf kwetste zijn rechterhand en maakte het onmogelijk tandarts te zijn.

De Hogere Economische- en Administratieve Opleiding sloot hij daarna succesvol af. Hij was in zijn studententijd al een graag geziene gast in de stedelijke horeca en in die tijd in het bijzonder bij Bruintje Beer in de Folkingestraat waar broer Dolf de scepter zwaaide. Biljarten en kaarten deed hij het liefst met een biertje in de buurt. Dat is alle jaren zo gebleven.

Honkbalpet

Overal waar Cees met de onafscheidelijke honkbalpet binnen kwam sloeg de gezelligheid en vrolijkheid toe. Anekdotes over de stad en hilarische voorvallen vertelde hij graag. Alleen een handjevol intimi weet dat achter die facade van opgewektheid ook veel zorgen schuil gingen. Het recente overlijden van zijn broer Siebe heeft hem diep geraakt.

Samen met broer Dolf was hij ooit uitbater van het visrestaurant Twee Gebroeders in het Noorderplantsoen en de grondlegger van wat toen de mooiste haringparty’s van de stad waren. Later volgde café Cees en restaurant Merlot aan het Zuiderdiep. De afgeronde opleiding aan de HEAO mocht niet baten. De zakelijke successen bleven onder de maat.

Brommer

De groothandel in vis waarin hij dankzij Joop Nieborg terecht kwam bracht iets van rust. Dagelijks leverde hij op de brommer het verse zeebanket aan tientallen restaurants. Het overlijden van Nieborg in 2015 noopte tot een verandering Vishandel Smit nam het bedrijfje én Cees over en kon hij eindelijk afstand nemen van zijn zakelijke beslommeringen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.