Cel- en taakstraffen voor Groningse bankiers

De rechtbank in Utrecht heeft hoofdverdachte Pieter G. uit Haren veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De andere hoofdverdachte Buck G. moet een jaar naar de gevangenis. Daar bovenop hoorde hij ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar.

De zeven andere verdachten in de fraudezaak rond SNS Property Finance kregen allen taakstraffen opgelegd. Dat varieert van 80 tot 240 uur. Zeven van de negen verdachten komen uit Noord-Nederland. De straffen vallen fors lager uit dan het Openbaar Ministerie (OM) eiste. Die vroeg zes weken geleden in alle gevallen om gevangenisstraffen.

Hen werd door het OM onder meer oplichting, omkoping en witwassen ten laste gelegd. De ex-bankiers factureerden uurtarieven tussen de 225 en 325 euro bij de SNS. Een deel van dat geld droegen de verdachten – onder het mom van advieswerk – in het geheim weer af als bemiddelingsvergoeding (zogeheten kickbacks). Alle verdachten werden vrijgesproken voor oplichting en verduistering. Wel vindt de rechtbank dat de ruim 300 ingediende facturen allemaal als vals bestempeld moeten worden.

Hoofdverdachten Buck G. en Pieter G. worden schuldig bevonden aan witwassen en het leiden van een criminele organisatie.

Alle verdachten gaven aan onschuldig te zijn.

Zie hier een uitleg met slides over deze omvangrijke corruptiezaak:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.