Cel en behandeling voor hardcore schennispleger uit Veendam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 30 maanden celstraf en tbs met voorwaarden geëist tegen de 46-jarige B.W. uit Veendam wegens ontucht. De man, een voormalig rijschoolhouder, is een notoire schennispleger die al vaker is veroordeeld.

W. zocht groepjes kinderen op, in parken, speeltuinen en in de nabijheid van scholen, en toonde vervolgens zijn geslachtsdeel. Soms vroeg hij aan spelende kinderen of ze zijn piemel wilden aanraken. Volgens het OM is er sprake van ontuchtige handelingen.

Een en ander speelde zich vorig jaar af in Emmen, Hoogeveen, Drachten en Leeuwarden. Het gaat om 19 gevallen waarbij volgens de officier van justitie 44 jonge kinderen betrokken zijn geweest. ,,En misschien nog wel meer’’, zei de aanklager. De meeste kinderen die met de man werden geconfronteerd waren jonger dan 8 jaar.

De politie kreeg de man begin vorig jaar in het vizier en hield hem langere tijd in de gaten. Zo werd onder zijn auto een peilbaken geplaatst om hem te kunnen volgen. In augustus vorig jaar werd hij gearresteerd.

De verdachte liet aan de rechters weten dat het hem niet om de seks gaat, maar om aandacht. Hij zegt eenzaam te zijn en dat hij al heel zijn leven wordt buitengesloten. Volgens psychiater J. van Os is niet met zekerheid te zeggen dat er sprake is van pedofilie. Een tweede deskundige meent dat daar wel sprake van is. Beide deskundigen vinden een lange behandeling noodzakelijk om herhaling te voorkomen. W. krijgt heirbij het voordeel van de twijfel. Deskundigen zijn sceptich over de kans van slagen. De officier van justitie waarschuwde: de volgnde stap is tbs met dwangverpleging.

Op de vraag van de rechters of hij zijn broek wel eens laat zakken tegenover vrouwen, antwoordde W.: ,,Nee, dat durf ik niet.’’ Twee jaar geleden stelden de rechters een soortgelijke vraag: of hij ook schennis pleegde in het bijzijn van hangjongeren. Ook toen luidde het antwoord dat hij dat niet durfde.

B.W. stond recent terecht in 2009, 2013 en 2014. De laatste keer eiste het OM een gevangenisstraf van tien maanden. De rechtbank legde toen een half jaar voorwaardelijk op om de toen lopende behandeling niet te verstoren. Nu blijkt dat de man tijdens die behandeling gewoon is doorgegaan. In 1996 liep hij voor het eerst tegen de lamp.

Zie ook: de schennispleger - een verslag van de rechtbankzitting in 2014

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.