Tegen een 77-jarige man uit Veendam is een gevangenisstraf van drie jaar geëist wegens het plegen van ontucht met zijn kleindochter.

Volgens het Openbaar Ministerie vond dit plaats tussen 2012 en 2015 in Veendam en gebeurde het als opa en oma oppasten. Toen het begon was het meisje 9 jaar oud. In 2018 vertelde ze aan haar vader wat er was gebeurd. De vader deed vervolgens aangifte tegen zijn vader.

De verdachte legde een gedeeltelijke bekentenis af, maar wilde de rechters vooral doen geloven dat hij er ook niets aan kon doen. ,,Zij begon en ze ging maar door.’’ Toen de rechters hem erop wezen dat zijn kleindochter 9 jaar was toen het begon, reageerde hij gelaten. ,,Ik schaam mij.’’

Dat weet ik ook niet

Rechters: ,,Vond u het normaal wat u deed?’’
Verdachte: ,,Nee.’’
Rechters: ,,Waarom deed u het dan?’’
Verdachte: ,,Dat weet ik ook niet.’’

In een slachtofferverklaring deed de jonge vrouw, ze is inmiddels 17 jaar, een oproep aan haar opa: ,,Je hebt me laten denken dat het mijn schuld was. Geef toe wat je hebt gedaan.’’ In de verklaring schrijft ze hoe groot de impact van de ontucht is op haar leven. Enorm. Ze staat onder behandeling.

Haar opa: ,,Heftig. Dat had ik niet verwacht.’’

Verklaringen slachtoffer betrouwbaar

De officier van justitie vindt dat de beschuldigingen bewezen kunnen worden op basis van de verklaringen die het slachtoffer heeft afgelegd. Die verklaringen zijn volgens de officier van justitie consistent, gedetailleerd en betrouwbaar.

In 2015 stopte het misbruik. Bij de politie verklaarde de verdachte dat het moest stoppen omdat zijn kleinkind ongesteld was geworden.

Schadevergoeding

Het slachtoffer heeft op basis van vergelijkbare strafzaken elders in Nederland een schadeclaim ingediend van 15.000 euro. De officier van justitie verzocht de rechtbank om dit bedrag toe te wijzen. ,,Het is een redelijk bedrag.’’ De verdachte wil wel een schadevergoeding betalen, maar 15.000 euro vindt hij te veel, zei hij.

De advocaat vroeg de rechtbank af te zien van een gevangenisstraf. Volgens de raadsman is er wel iets gebeurd, maar is er onvoldoende bewijs voor een veroordeling die drie jaar celstraf rechtvaardigt. ,,Komt bij, meneer is 77 jaar.’’

De rechtbank doet op 29 maart uitspraak

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
zeden