Celstraf geëist tegen man (37) wegens bedreigen abortuskliniek in Groningen: 'Huiveringwekkend'

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Rotterdam tegen een 37-jarige man uit Capelle aan den IJssel een jaar cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, wegens een serie bedreigingen aan het adres van een aantal abortusklinieken, waaronder die in Groningen.

De man zou de klinieken hebben bestookt met foto’s en video’s van executies, vergelijkbaar met die van terreurgroep IS. Hij dreigde medewerkers iets soortgelijks aan te doen.

Het OM beschuldigt de man van bedreiging met een terroristisch oogmerk. Het verstuurde materiaal was ‘huiveringwekkend’, zegt justitie. Het joeg personeelsleden van de klinieken zo’n angst aan, dat sommigen amper meer naar hun werk durfden, aldus het OM. ,,Een aantal klinieken schroefde de beveiliging fors omhoog.”

Leuzen op de gevel gekalkt

Het ging behalve om de kliniek in Arnhem ook om om die in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Den Bosch. In een paar gevallen bleef het niet bij mails.

Op de gevel van de kliniek in Arnhem werden leuzen gekalkt. In Rotterdam werd een steen tegen de glazen voordeur gegooid. De vernielingen zijn door beveiligingscamera’s vastgelegd. Door een combinatie met andere sporen kwam de man als verdachte in beeld.

Volgens het OM heeft de man zijn terreurcampagne ‘gerechtvaardigd door zijn acties gelijk te stellen aan het demonstreren tegen abortus’. Hij heeft lak aan de gemoedsrust van anderen, aldus justitie.

De rechtbank doet uitspraak op 14 januari.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen