Celstraffen tot 30 maanden geëist in fraudezaak tegen eigenaren Ni Hao-restaurants

Het Openbaar Ministerie eist 26 tot 30 maanden celstraf in de fraudezaak tegen de familie W, eigenaren van Chinese restaurantketen Ni Hao in Groningen.

De zwaarste straf werd dinsdagmorgen geëist tegen H.W., de 63-jarige oprichter van de Ni Hao-restaurants. Tegen diens vrouw, zoon, dochter en schoonzoon eist het OM 26 maanden gevangenisstraf.

Volgens officier van Justitie mr. Edo Edens heeft de Groningse restaurantfamilie vanaf 2007 ‘zeer langdurig en op zeer grote schaal’ omzet weggesluisd voor de belastingdienst via ‘sjoemelsoftware’in het kassasysteem.

Minimaal 1,2 miljoen

Daarmee zou de familie W. de fiscus voor minimaal 1,2 miljoen euro hebben benadeeld. Het werkelijke voordeel is volgens het OM echter nog veel groter. De familie heeft volgens mr. Edens inmiddels een schikking met de belastingdienst getroffen voor 3,3 miljoen euro.

Het OM wil beslag leggen op een grote hoeveelheid geld en sieraden die familieleden met het weggesluisde geld. Tegen de BV’s waarin de Ni Hao-restaurants aan het Kattendiep en in het Stadspark zijn ondergebracht, eist het OM boetes van 300.000 en 200.000 euro.

Yitong

Ook de leverancier van de ‘afroom’-software, hoorde dinsdag 200 uur werkstraf tegen zich eisen plus 12.500 euro boete. Het OM houdt zijn bedrijf Yitong mede verantwoordelijk voor de fraude. Zijn inmiddels gewezen compagnon schikte de zaak eerder met Justitie op 170 uur werkstraf.

De zaak gaat woensdagmorgen verder. Dan komen de advocaten van de familieleden die gisteren door tijdgebrek niet aan bod kwamen, alsnog aan het woord en reageert het OM op de verdediging. Vorige week spendeerde de rechtbank ook al drie dagen aan de zaak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.