Centrumbewoners Appingedam zitten met kater na aanpak Dossier Damwand

Ze moesten er zes jaar voor vechten, maar bewoners van het stadscentrum van Appingedam blijven achter met een kater nu de rotte damwand achter hun huis eindelijk is vervangen.

,,Ik had gehoopt dat ik hier nooit meer zou hoeven staan’’, zei woordvoerster Jolanda Moesker gisteravond in de begrotingsvergadering van de gemeenteraad.

Met haar mede-bewoners van de Solwerderstraat-Oost vierde Moesker in maart nog feest toen het eerste stukje nieuwe damwand werd geslagen langs het Damsterdiep achter hun huis.

Schade aan erf nog altijd onbetaald

Maar acht maanden later zitten de bewoners van de 24 huizen aan dit stukje Damsterdiep met een onbetaalde rekening voor de fikse schade die bij het werk is aangebracht aan hun tuin en erf.

Ook is volgens Moesker nog altijd niet formeel geregeld dat waterschap Noorderzijlvest vanaf nu juridisch verantwoordelijk is voor het lange termijnonderhoud, zoals vorig jaar afgesproken.

Wethouder vraagt geduld

Wethouder Lea van der Tuin begrijpt de frustratie maar vraagt de omwonenden en poltiek om geduld. Zij praat met waterschap en aannemer over wie verantwoordelijk is voor welk deel van de schade.

Exact die vraag moest de afgelopen jaren ook al worden uitgevochten. Toen kwamen er hoogleraren aan te pas om de kwestie juridisch te ontrafelen. ,,Wat een eenvoudige zaak zou moeten zijn, blijkt toch heel complex’’, constateerde Van der Tuin gisteren nog maar eens.

Fors overschot niet naar andere damwanden

Dat was even schrikken voor de raad. Juist gisteren dienden D66, PvdA en SP een motie in om een klein stukje van het overschot van liefst 450.000 euro op de 1,7 miljoen vergende vervanging van de damwand, te spenderen aan een grondig onderzoek naar de staat van àlle walbeschoeiingen in het waterrijke Damster stadscentrum en de toekomstige onderhoudsverplichtingen.

Dat voorstel kreeg echter geen raadsmeerderheid. Collegepartners Gemeentebelangen en CDA scharen zich achter de wethouder. Van der Tuin vindt dat de inventarisatie die toch al voor komend jaar op de rol staat, de gemeente een afdoende beeld geeft van de onderhoudsrisico’s die Appingedam en na de beoogde herindeling in 2021 de nieuwe DAL-gemeente lopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.