Chaos dreigt na opstappen Alders

Door het aangekondigde vertrek van Nationaal Coördinator Hans Alders dreigt een nieuwe impasse in het aardbevingsgebied in Groningen.

Alders schrijft in een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat die de geloofwaardigheid van de NCG de nek om heeft gedraaid door zich steeds minder aan te trekken van eerder gemaakte afspraken voor het aardbevingsgebied.

Hans Alders: ‘Ik ga dit niet uitvoeren’
Lees verder

De minister wil voorlopig niet meer met de regio praten over de versterking. En aan 1581 huizen in het gebied waarvan het versterkingsrapport na lange tijd eindelijk gereed is, gebeurt de komende tijd ook niets meer. Dit terwijl de regio juist eist dat die huizen ook aangepakt worden, zeker gezien de onzekerheden rond toekomstige seismische risico’s.

‘Onmogelijk te werken’

Verder bespeurt Alders een groeiend gebrek aan vertrouwen in hem. ,,Het is voor mij onmogelijk te werken in een situatie waarin het meest elementaire vertrouwen ontbreekt. Hoe kan ik vertrouwen herstellen als ik mijn afspraken niet na kan komen?"

Wiebes reageert tamelijk kortaf op het vertrek van Alders. Dat past volgens de VVD-bewindsman in de ‘nieuwe fase’ waarin de aardbevingsproblematiek is beland.

Ineens valt hem lof ten deel

Hoewel de stap van de oud-comissaris van Groningen niet helemaal onverwacht komt, reageert de regio unaniem spijtig. Daar waar Alders voorheen steevast kritiek oogstte door de stroperigheid van zijn organisatie, de toenemende bureaucratie en de jarenlang haperende schade-afhandeling, valt hem nu ineens lof ten deel.

,,Zijn vertrek is een verlies voor de regio. Het nieuws is ingeslagen als een bom", meldt de gemeente Appingedam in een verklaring. ,,Het is vreselijk dat hij stopt. Hij was in het gasdossier een baken van rust en betrouwbaarheid. We verliezen in hem een bondgenoot", zegt burgemeester Anno Wietze Hiemstra. ,,Het leidt ook tot nog grotere onzekerheid voor veel bewoners in ons gebied. En dat kunnen we niet gebruiken."

Beroerde situatie

Voorzitter Jan Wigboldus vindt dat Wiebes Groningen heeft geschoffeerd door terug te komen op eerdere afspraken. Ook hij betreurt het vertrek van de NCG. ,,Hij koos steeds meer de kant van de regio. Het is een beroerde situatie. Dit helpt ons niet vooruit."

Hij denkt dat Alders het slachtoffer is van een ‘groot machtspel’, waarbij ook de oliebedrijven en premier Rutte zijn betrokken. ,,En het draait natuurlijk allemaal om geld."

Het zal volgens Wigboldus niet meevallen een opvolger te vinden. ,,Je krijgt niet snel een betere dan Alders. Iemand met zoveel ervaring die Groningen zo goed kent."

Voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging vraagt zich af hoe het nu verder moet. ,,Het is een enorme puinhoop. Het enige positieve is dat de gaswinning stopt. Verder is sprake van een bestuurlijke chaos."

,,Alders kon tegenwicht bieden aan het Rijk en deed dat beter dan de provincie en de gemeenten. Misschien komt het Wiebes goed uit dat Alders weg gaat. Er is sprake van een nieuwe organisatie die de taken van de NCG over moet nemen. Wellicht stelt Wiebes daar een zetbaas aan."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.