Chauffeurs Connexxion/Taxi De Grooth willen sociaal plan

Medewerkers van Connexxion/Taxi De Grooth in Winschoten en Stadskanaal willen dat hun baas met een goed sociaal plan komt.

Tientallen chauffeurs hebben dat maandagmiddag besloten tijdens een spontaan werkoverleg in de kantine in Winschoten.

Ze eisen dat de directie van Connexxion/Taxi De Grooth en de ondernemingsraad contact opnemen met vakbond FNV Taxi om afspraken te maken over een sociaal plan.

Vestigingen in Winschoten en Stadskanaal gaan dicht

De chauffeurs willen een sociaal plan, omdat ze vorige week te horen hebben gekregen dat de vestigingen in Winschoten en Stadskanaal dichtgaan. Vanaf 1 maart betrekt Connexxion/De Grooth een nieuw kantoor in Veendam. Dat kantoor ligt centraler in het werkgebied. Het vervoersbedrijf heeft eind vorig jaar een nieuw achtjarig contract afgesloten voor Oost-Groningen, Centraal Groningen en Noord-Midden Drenthe

,,We zijn vorige week door de rayonmanager op de hoogte gebracht van de verhuizing. Die is al over enkele weken. Erg snel. Voor de medewerkers en de oproepkrachten is niets geregeld. Er zijn helemaal geen afspraken gemaakt over reiskosten en reistijd”, zegt FNV bestuurder Johan Kiel.

Sociaal plan volgens de wet niet nodig

In principe hoeft er, wettelijk gezien, ook geen sociaal plan worden opgesteld. ,,Maar het is natuurlijk wel zo netjes. Mensen moeten voortaan meer kilometers maken. Dat scheelt ze zo tussen de 100 en 150 euro aan reiskosten per maand. Het salaris in de taxibranche is al niet hoog, dus die 100 euro kan niemand missen.”

Kiel had ook meer verwacht van de ondernemingsraad. ,,Maar die zitten blijkbaar op de schoot van de directie. Daarom hebben we besloten dat een groep van onze leden nu in gesprek gaat met de medewerkers. We willen in kaart brengen hoe zij tegen de verhuizing aankijken. Vervolgens moet er een onderhoud komen met de directie.”

OR spreekt donderdag over ontevreden chauffeurs

De ondernemingsraad komt donderdag bij elkaar om over de eis van de ontevreden chauffeurs te spreken. ,,En dan moet er een snelle terugkoppeling plaatsvinden, want de tijd dringt”, meent Kiel. Als de directie niets van zich laat horen sluit Kiel harde stakingsacties niet uit.

Lucas Stassen, woordvoerder van Connexxion, zegt te ver op afstand te staan om een reactie te geven. ,,Ze moeten dit onderling oplossen. Ik kan er nu niets over zeggen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.