Chillen en leren in Bieb 3.0 van Veendam

Ontmoeten, leren en ontdekken staan centraal in de nieuwe bibliotheek in Veendam. Het is niet zomaar een bieb, maar een Bibliotheek 3.0.

Een bibliotheek 3.0. Dat klinkt veelbelovend en houdt in dat er volgens de allernieuwste bibliotheekformules is gewerkt om bezoekers te plezieren. Zeker, er zijn nog boeken. Liefst 40.000 exemplaren zijn de afgelopen dagen versleept.

Maar de bibliotheek 3.0 is vooral een ontmoetingsplek waar mensen kennis kunnen opdoen, met taal spelen en het plezier van lezen en leren ontdekken, horen we als we met Wil de Jong-Vermeegen en Ina de Vries alvast een kijkje nemen.

Open dag

Overal wordt druk gewerkt. Zaterdag kan het publiek er weer terecht. Van 10.00 tot 17.00 uur is het open dag. ,,We redden het niet helemaal om alles tot in de puntjes af te krijgen. Maar we komen ver’’, zegt De Jong.

De hele bibliotheek ging over de kop. Ruimte boven is ingeleverd, op de eerste verdieping kwam er juist meer armslag. VanBeresteyn is de afgelopen maanden intern verbouwd en kreeg er een ‘hangende verdieping bij’. Een soort van vide waar vooral de bieb gebruik van kan maken. Wie het cultuurcentrum binnenloopt heeft direct ‘contact’ met de bibliotheek.

Lucht, licht en ruimte is er geschapen. Muren zijn weggebroken. Grote ramen bieden zicht op buiten. De entree onderging een metamorfose. De centrale balie verdween. De trap is dichtgetimmerd. Traptreden zien er uit als de ruggen van boeken.

Strijd tegen laaggeletterdheid

Het is niet alleen leuk en gezellig. In de bibliotheek wordt ook strijd gevoerd: tegen laaggeletterdheid. Met stichting Lezen & Schrijven en Noorderpoort werkt de bibliotheek samen in Het Taalhuis. Dat ondersteunt mensen die willen leren lezen en schrijven.

Er is veel aandacht voor kinderen die met de nieuwste digitale middelen aan de slag kunnen. Hoe er in de bibliotheken van Veendam en Appingedam gewerkt wordt, geniet belangstelling uit het hele land, weten de medewerksters.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.