China-campus RUG is verder weg dan ooit

De gedroomde campus in China is verder weg dan ooit. Behalve de kritische achterban moet de RUG nu ook een bezorgde minister over de streep trekken.

,,We hebben duidelijke afspreken met China. De academische vrijheid is gegarandeerd.’’ Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen roept het al sinds de eerste plannen voor de University of Groningen Yantai (UGY) in 2015. Hij roept het nog steeds. Maar universiteitsraad, Tweede Kamer én minister zijn niet overtuigd.

Zorgwekkend

Donderdag noemde minister Ingrid van Engelshoven het besluit van China om een partijsecretaris bij UGY aan te stellen ‘zorgwekkend’. ,,Dat is een heel duidelijk signaal’’, zegt Tweede Kamerlid Harry van der Molen van het CDA. ,,De minister zegt eigenlijk dat hier voor haar een grens ligt. Daarin wordt ze breed gesteund door de Kamer, die juist op het gebied van academische vrijheid veel kritische kanttekeningen heeft geplaatst bij dit plan.’’

Wetswijziging

Poppema heeft de minister nodig. Om opleidingen in het buitenland mogelijk te maken, was een wetswijziging nodig die voorganger Jet Bussemaker met een stevige lobby van RUG en stad en provincie Groningen door de Kamer heeft geloodst. Maar het uiteindelijke oordeel over de specifieke RUG-aanvraag ligt bij Van Engelshoven (D66), partijgenoot van een van de meest kritische Kamerleden op dit dossier: Paul van Meenen.

Voordat de RUG die aanvraag naar de minister kan sturen, moet eerst de kritische universiteitsraad worden overtuigd. Ook die blijft bezorgd over de academische vrijheid. ,,Ik ben het eens met de minister’’, zegt Casper Albers van de universiteitsraad. ,,Die partijsecretaris is een extra zorg.’’ Albers noemt de brief van de minister ‘opvallend stellig’.

Onmogelijk

De Chinese Communistische Partij overtuigen om af te zien van de partijsecretaris lijkt een onmogelijke taak.

Toch houdt de RUG vertrouwen ‘in het proces en de afspraken die zijn gemaakt’. De RUG heeft uit eigen middelen al fors geïnvesteerd in de plannen: 750.000 euro in 2015, 850.000 in 2016. Cijfers over 2017 zijn nog niet bekend.

Voor Sibrand Poppema, die op 1 oktober 2018 vertrekt, worden de laatste maanden van tien jaar voorzitterschap de allerspannendste.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.