Chinezen mogen zon laten schijnen in Midden-Groningen

Midden-Groningen ziet ook in tweede instantie geen bezwaren voor de bouw van een zonnepark in Sappemeer. Chinezen hebben het park overgenomen.

Het college van B en W van Midden-Groningen moest van de Raad van de State de al verleende omgevingsvergunning beter onderbouwen. Aanleiding waren bezwaren van omwonenden.

In een zogeheten tussenuitspraak van 27 juni jongstleden verklaarde de RvS die bezwaren ongegrond, maar oordeelde ook dat B en W de belangenafweging nader moesten motiveren of een ander besluit nemen. Het college heeft de belangenafweging opnieuw uitgevoerd en ziet geen aanknopingspunten om de omgevingsvergunning te weigeren.

Nieuw besluit

Het nieuwe besluit zegt dat de ruimtelijke effecten van het tijdelijke (maximaal 30 jaar) zonnepark minimaal en niet onomkeerbaar zijn. Het agrarisch karakter van de gronden blijft in principe behouden. Het verlies aan uitzicht leidt door een zorgvuldige landschappelijke inpassing niet tot onaanvaardbare of onevenredige aantasting van de belangen van de omwonenden.

Inmiddels heeft initiatiefnemer Powerfield uit Dokkum (ook wel Powerfield Free Zone BV, gevestigd in Aruba), de vergunning verkocht aan het Astroenergy Solar Netherlands BV, waarvan het in het Chinese Hangzhou gevestigde Chint Solar de enige aandeelhouder is.

SDE+ subsidie

Het ministerie van Economische Zaken zegde Powerfield in december 2016 een zogeheten SDE+-subsidie toe voor het opwekken van duurzame energie. De hoogte van dit bedrag is niet bekendgemaakt, wel dat Powerfield destijds verwachtte dat de bouw van het zonnepark om en nabij de 90 miljoen euro zou gaan kosten.

De vraag of deze subsidie overdraagbaar is kan een woordvoerder van het ministerie niet beantwoorden. ,,Belangrijk bij het toekennen is de haalbaarheid van een project; is er een vergunning, is de financiering op orde, wordt er zo vernieuwend mogelijk zoveel mogelijk duurzame energie gewonnen en gebeurt dat concurrerend? Zo bezien zou de overdracht van het eigenaarschap geen verschil moeten maken.’’

Periode van 30 jaar

De gemeente vergunt het zonnepark (117 hectare aan het Achterdiep in Sappemeer), voor een periode van 30 jaar. De eigenaar van het park moet de zonnepanelen en opstallen daarna opruimen en de grond in de oorspronkelijke staat terugbrengen.

Bij de nieuwe onderbouwing van het besluit houdt de gemeente rekening met de ambities van kabinet, provincie en gemeente om de energietransitie te versnellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.