ChristenUnie bang voor verhoging gasproductie

Het besluit over de gasproductie in Groningen voor volgend jaar wordt pas over een paar dagen verwacht. Toch maakt de ChristenUnie zich zorgen dat de gasproductie Groningen mogelijk hoger wordt dan de Raad van State heeft geadviseerd.

Die vrees leeft bij Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (foto). Een amendement van haar om volgend jaar conform de uitspraak van de Raad van State maximaal 27 miljard kubieke meter aan gas te winnen, kreeg geen meerderheid. In de begroting van Economische Zaken wordt vooralsnog gerekend met een plafond van 33 miljard kubieke meter. Volgens Dik-Faber zegt de politiek met het afwijzen van het amendement dat de gasproductie volgend jaar wel weer omhoog mag.

De ChristenUnie pleit al langer voor het terugbrengen van de gasproductie, maar krijgt daarin geen steun van de coalitie van VVD en PvdA.

Vorige maand vernietigde de Raad van State het gasbesluit van minister Kamp. Volgens de Raad zijn de risico's van de gaswinning hoger dan Kamp zegt. Daarom mag er dit jaar maximaal 27 miljard kuub worden gewonnen. Alleen als er een strenge winter is, mag daarvan worden afgeweken. Kamp komt naar verwachting over enkele dagen met een besluit over de gasproductie voor 2016.

Foto: Lionne Kockelkoren

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.