Claim: ‘NAM moet schade nu vergoeden en niet pas bij verkoop huis’

De stichting WAG en twaalf woningbouwcorporaties vinden dat de waardevermindering van huizen nu vergoed moet worden en niet pas als bij verkoop van een woning.

,,Uitstel van vergoeding van de waardevermindering werkt alleen in het voordeel van de NAM’’, zegt advocaat Pieter Huitema woensdagmiddag tijdens de zitting over de claim tegen de NAM.

NAM in beroep

De NAM is het oneens met de uitspraak van de rechtbank in Assen. Die oordeelde in 2015 dat de NAM direct moet compenseren. Daarom spande de NAM een beroepszaak aan. Woensdag begon deze bij het gerechtshof in Leeuwarden. Het is een tweedaagse zitting. De gaswinner staat tegenover Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) en twaalf woningcorporaties.

Nog lang niet hersteld

Volgens hem is de woningmarkt in het bevingsgebied nog lang niet hersteld. Bovendien blijft het risico op nieuwe aardbevingen. Dit ondanks maatregelen van de overheid en de NAM en de afbouw van de gaswinning.

,,De NAM zegt dat mensen moeten wachten tot hun woning is verkocht. Maar het gros van de mensen kan de woning niet verkopen en zal dus ook nooit een schadevergoeding ontvangen.’’

Op kosten gejaagd

Huitema zegt voorts dat huiseigenaren op kosten worden gejaagd omdat huizen lang te koop staan. ,,Huiseigenaren die hun huis al vier of vijf jaar te koop hebben staan, worden daarvoor niet extra gecompenseerd.’’

Hij wil een snelle en ruimhartige vergoeding voor de waardedaling.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.