Coördinator Terrorismebestrijding: terreur tegen windmolens loopt uit de hand

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakt zich zorgen over het protest tegen windmolens in vooral Drenthe en Groningen.

Windmolen-terreur moeilijk te stoppen
Lees verder

Het verzet neemt volgens de coördinator ‘in sommige gevallen buitenwettelijke vormen’ aan en gaat gepaard met ‘bedreiging, intimidatie en vernieling’.

Weinig tegen te doen

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland stelde eerder al in deze krant de windmolenterreur zeer serieus te nemen. In de praktijk blijkt er weinig tegen te doen.

In Groningen en Drenthe zijn in boerenakkers ijzeren voorwerpen gegooid met als doel landbouwmachines te vernielen. Sommige boeren rijden met metaaldetectoren om schade te voorkomen.

Dergelijke blikken werden op akkers van boeren gevonden die in windmolens investeren Foto: archief/DvhN

'Tegen bestuurders en boeren'

Het NCTV is met nieuwe cijfers over het dreigingsbeeld in Nederland gekomen en signaleert daarin nu ook het probleem van windmolenterrorisme. In het rapport dat maandag gepubliceerd werd staat dat de acties zich richten tegen pro-windmolen bestuurders, boeren op wier land turbines komen, maar ook tegen bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de installatie en bouw van de windmolens.

Niet alleen in Nederland

De coördinator noemt dat de dreiging niet alleen in Nederland is. 'Het extremistische verzet tegen windmolens is in meer Europese landen zichtbaar. In Frankrijk werden dit jaar al diverse windmolens in brand gestoken, wat leidde tot miljoenen euro’s schade.'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.