Coaches in bevingsgebied voor steun bij mentale problemen door aardbevingsellende

Een deel van de Kanaalweg in Overschild waar veel woningen kampen met schade door aardbevingen. Foto: DvhN/Roelof van Dalen

Gemeenten in het aardbevingsgebied krijgen geld om de komende twee jaar extra capaciteit in te zetten voor de emotionele ondersteuning van inwoners. In het bevingsgebied gaan coaches aan de slag en zorgverleners krijgen trainingen om mentale problemen bij inwoners in het gebied te herkennen.

Dit is besloten in het bestuurlijk overleg van woensdag 5 juni tussen Rijk, provincie en gemeenten. De GGD Groningen is betrokken en krijgt als taak om verbinding te leggen tussen de zeven aardbevingsgemeenten en te zorgen voor een methode om in de gaten te houden of de steun werkt.

'Onderkend dat bevingen grote impact hebben'

De GGD laat weten blij te zijn met het besluit. Yvonne Schippers is namens de GGD projectleider: „Hiermee is onderkend dat de aardbevingen en de procedures er omheen een grote impact hebben op inwoners. De gevolgen op de gezondheid behoeven aandacht. Tot nu toe is de focus vooral geweest op de ‘harde’ kant, zoals de schadeafhandeling en versterking van gebouwen. Er hebben veel mensen last van stressklachten."

Het extra geld zorgt er volgens haar voor dat de problemen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Coaches en trainingen

De gemeenten kunnen in de toekomst coaches inzetten die inwoners ondersteunen bij gezondheidsklachten. De partijen denken dat hiermee veel klachten worden opgevangen en 'een verhoogd beroep op de gezondheidszorg kan worden voorkomen'.

Andere zorgverleners krijgen trainingen om de problematiek te herkennen en zo nodig door te verwijzen naar de coaches.

Rapport GGD

Deze afspraken zijn gemaakt tussen de zeven aardbevingsgemeenten, Rijk en GGD Groningen naar aanleiding van een rapport van GGD Groningen waarin aanbevelingen worden gedaan voor een goede aanpak van de problemen in het aardbevingsgebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen