Coalitie Haren blij met COELO

De provincie verwacht woensdagavond in Haren grote drukte op een informatieavond over de herindeling. In Ten Boer (30 bezoekers) en Groningen (8) was het dinsdagavond niet druk.

Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA), namens de provincie verantwoordelijk voor de fusie van de drie gemeenten, bezocht de bijeenkomst in de stad en is woensdagavond ook in Haren.

Gesprek van de dag

De drie gemeenten moeten van de provincie in 2019 fuseren. Groningen en Ten Boer zijn al akkoord, maar in Haren is het laatste woord er nog niet over gezegd en zal het ook na vandaag nog onrustig blijven. Er komen tussen 21 september en 16 november nog allerlei inspraakbijeenkomsten.

Brouns hakte de knoopt door omdat Haren volgens hem te vaak van mening veranderde of geen duidelijke keus maakte. In deze gemeente was de herindeling dinsdag opnieuw het gesprek van de dag.

Verheugd

Coalitiepartijen D66, Gezond Verstand Haren (GVH) en CDA reageerden verheugd op de resultaten van het COELO-onderzoek dat maandag werd gepresenteerd. De democraten benadrukken dat – nu het onderzoeksbureau uitwijst dat de gemeente geen urgent financieel probleem heeft – een belangrijke aanleiding voor het opleggen van de fusie wegvalt.

Niet een herindeling is de oplossing voor de financiële strubbelingen die er zijn, maar het ombuigingsplan van de gemeente, zo stelt D66. Bovendien zijn de offers die het bezuinigingsplan van inwoners vraagt niet groter dan bij een fusie.

GVH en het CDA sluiten zich bij deze lezing aan. ,,Eindelijk wordt er afgerekend met de verkeerde interpretaties van rapporten en bevestigd wat wij al steeds over de financiële positie en de zelfstandigheid hebben gezegd’’, verklaart de partij. GVH stelt dat Haren nog lang niet aan de rand van de financiële afgrond staat. De fractie schetst het herindelingsproces als ‘een blijspel dat onder regie van Gedeputeerde Staten is uitgelopen op een tragedie’. ,,We beraden ons op vervolgstappen, maar het is duidelijk dat deze klucht van herindelingsdwang een zeer slechte recensie krijgt.’’

Protesteren

Gustaaf Biezeveld van Burgercomité Haren, initiatiefnemer van het COELO-onderzoek, deed dinsdag een oproep aan Hareners om vanavond duidelijk zichtbaar te protesteren tegen de gang van zaken door donkere kleding en een sticker met ‘Haren Zelfstandig!’ te dragen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.