Coalitie Oldambt blijft intact

Het CDA in de gemeente Oldambt blijft coalitiepartner. SP, PvdA en PvhN hebben hun vertrouwen weer uitgesproken in de christendemocraten.

Het onderlinge vertrouwen had een flinke deuk opgelopen na de begrotingsvergadering van maandagavond. Het CDA dreigde zich niet te houden aan het coalitieakkoord.

Verrassing

De christendemocraten wilden de ozb-verhoging van 2 procent van tafel. Dit tot verrassing van de andere coalitiepartijen die dachten hierover vier jaar geleden bij de start van de coalitie heldere afspraken te hebben gemaakt.

Het CDA wilde zijn standpunt zelfs kracht bijzetten door er een motie over in te dienen. Uiteindelijk kwam het er niet van. Maar de andere drie coalitiepartijen toonden zich geïrriteerd, verontwaardigd en boos.

Vertrouwen

Dinsdagavond werden in een goed, maar pittig onderhoud de plooien gladgestreken. Het CDA belooft de resterende maanden niet meer dwars te gaan liggen. ,,Of we daar als coalitiepartijen vertrouwen in hebben?”, herhaalt SP-fractievoorzitter Martin Viel de vraag.

,,We kunnen verder en hebben vertrouwen in elkaar uitgesproken. Ik ben een man die van continuïteit houdt. Elkaar de tent uitvechten, vind ik niets. Het CDA hoeft voor mij niet op de knieën. De fractie heeft aangegeven dat er geen reden meer is om te twijfelen aan haar loyaliteit. Daar vertrouw ik op, zoals onze partners PvdA en PvhN daar ook vertrouwen in hebben. We zijn wat dat betreft unaniem. We gaan de rit tot aan de verkiezingen uitzitten.”

De rit uitzitten

Peter Hagedoorn, fractievoorzitter van het CDA, laat zich in bijna identieke bewoordingen uit. ,,We proberen de rit uit te zitten. Dat is onze insteek. We hebben A gezegd en zeggen nu ook B. Het CDA is een partner waarop je kunt bouwen en die te vertrouwen is.”

Als in december, tijdens de raadsvergadering, de belastingtarieven aan de orde komen, zal het CDA niet dwarsliggen.

Hagedoorn erkent dat de ontstane heisa te voorkomen was geweest. ,,Als wij eerder duidelijkheid hadden gekregen dat er geen alternatieven waren om de ozb-verhoging te voorkomen, hadden we niet gedreigd met een motie. We schikken ons er nu in.”

Hagedoorn vindt wel dat een einde moet komen aan de voortdurende belastingverhoging en op dat front pleit hij voor rust. ,,Als je geld tekort hebt, kun je niet steeds de ozb verhogen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.