Coating en gesprek als wapen tegen wildplakken in Groningen

Om te zorgen dat de stad niet illegaal volgeplakt wordt met stickers en posters krijgen ondergrondse containers een coating. Grote ‘plakkers’ kunnen een bezoekje van het stadsbestuur verwachten.

Dat is de uitkomst na gesprekken tussen de CDA-fractie in de stad en wethouder Joost van Keulen. Als het aan het CDA ligt worden wildplakkers op de bon geslingerd. De wethouder wil ook van de wildplakkers af, maar zo fel optreden zou volgens hem te duur zijn. Mensen zouden op heterdaad betrapt moeten worden en daarvoor zijn niet genoeg handhavers op de been.

De wethouder en de fractie zijn nog eens in gesprek gegaan en bedachten alternatieven om de overlast tegen te gaan. De komende zes maanden worden doorgaande routes en hotspots voor wildplakkers vaker schoongemaakt. Ook krijgt een deel van de ondergrondse containers krijgt een coating. Daardoor hechten plakkers moeilijker en zijn de containers makkelijker schoon te maken. Het gaat om een proef: als het goed werkt worden meer containers onder handen genomen.

Jacht geopend

Het stadsbestuur opent toch een beetje de jacht op wildplakkers. Het wil met vijf partijen die vaak illegaal posters ophangen of laten ophangen in gesprek. Niet om te straffen, maar de partij vriendelijke te vragen ermee te stoppen. ,,Er wordt een appèl gedaan op de ‘goodwill’ van de betreffende ondernemer en zijn hart voor de stad’’, zegt CDA-raadslid Herman Pieter ubbens.

Later volgen mogelijk nog meer maatregelen. Op ondergrondse containers zouden wisselframes kunnen komen om posters in te hangen. Het bedrijf dat daarvoor de opdracht krijgt zou mogelijk ook de containers in de rest van de straat schoon kunnen houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.