Cobouw: Aannemers gooien bijltje erbij neer in aardbevingsgebied

Bouwbedrijven in het aardbevingsgebied zien geen heil meer in de versterkingsoperatie in de regio. Miljarden aan bouwomzet waren beloofd, maar de opdrachtenstroom bleef uit. Dat melden meerdere bouwers aan Cobouw.

Bouwers zijn er klaar mee, laten ze aan het vakblad weten. Het dossier loopt al jaren stroef, maar zorgt de laatste tijd voor alleen maar meer frustraties.

,,We beginnen ons vertrouwen te verliezen dat de versterkingsoperatie hier op korte termijn voor werkgelegenheid kan zorgen”, reageert directeur Jan Emmo Hut van bouwbedrijf Kooi.

,,De betrouwbaarheid van het dossier heeft de afgelopen jaren al een deuk opgelopen doordat veel van dit soort projecten niet van de grond is gekomen. Nu het kabinet niet meer weet of versterking überhaupt wel nodig is, is er nog meer onrust onder bouwers.”

Politiek gevoelig

Bouwbedrijf Eldering uit Hoogkerk doet al een jaar geen versterkingsopdrachten meer. Ook Geveke Bouw heeft er sinds september een streep onder gezet en bij Brands Bouw gaat het ook niet zoals vooraf gedacht.

,,Volgens mij geldt dat voor veel bouwbedrijven. Het dossier is zo politiek gevoelig, veel bedrijven zitten er daarom niet meer om te springen. En ander werk is er genoeg”, vertelt vestigingsleider Joost Matthijssen tegen Cobouw.

Mensen weer ontslagen

Zo heeft Brands Bouw de afgelopen jaren slechts twee versterkingsprojecten kunnen doen. Het bedrijf doet daarom vooral klusjes om de versterking heen, zoals de vervanging van schoorstenen. Ook Geveke Bouw heeft maar vijftig woningen kunnen versterken. ,,Op een omzet van 70 miljoen per jaar is dat natuurlijk een verwaarloosbaar aantal”, zegt directeur Harry Leggedoor tegen het vakblad.

De bouwdirecteur had op veel meer gerekend. ,,Vier jaar geleden werd er gesproken over een enorme operatie. Groningse bouwers moesten er samen de schouders onder zetten. Wij en veel andere bouwbedrijven hebben er toen capaciteit voor ingeruimd en mensen voor aangenomen. Maar inmiddels heb ik die weer ontslagen. Die bleken niet nodig.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.