Code Rood? Wat is dat eigenlijk voor een actiegroep?

Acties bij het tankenpark in Farmsum verliepen een jaar geleden in een grimmige sfeer. Foto: Archief DvhN

De actiegroep Code Rood – niet te verwarren met het weeralarm van de KNMI – is behoorlijk actief in Groningen. Maar waar staat deze groep eigenlijk voor? Vier vragen en antwoorden.

Wat is Code Rood?

Op de website van Code Rood wordt gesproken van een samenwerking tussen mensen die sinds enkele jaren strijden tegen de fossiele industrie en haar macht.

Omdat in Groningen het grootste gasveld van Europa ligt, worden in deze provincie veel acties gevoerd. Op de website wordt met statements als Shell must fall kernachtig duidelijk gemaakt welke bedrijven de toorn van de actievoerders hebben gewekt. De groep bestaat niet alleen uit Nederlanders, maar heeft ook sympathisanten uit Engeland, Duitsland en Denemarken.

Waar staan de mensen van Code Rood voor?

Ze hebben zich ten doel gesteld de aarde te redden. ,,Klimaatverandering is een gevaar voor al het leven op onze planeet’’, schrijven ze. Volgens Code Rood verzaken overheden en het bedrijfsleven daadwerkelijk iets te doen aan de opwarming van de aarde. ,,Het klimaatprobleem is onderhand zo dringend en bedreigend dat het noodzakelijk en gerechtvaardigd is om over te gaan van grootschalig publiek protest naar grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheid.’’

Waar kennen we Code Rood van?

Eind augustus 2018 werd het tankenpark in Farmsum geblokkeerd door zo’n vijfhonderd leden van Code Rood. De demonstranten werden met geweld door de politie op afstand gehouden. Daarvoor bood de politie later haar excuses aan.

Eind mei voerde een groep van dertig mensen actie bij het Gasuniegebouw in Groningen. Aanleiding was de aardbeving bij Westerwijtwerd met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter.

Enkele dagen terug werden flyers en posters uitgedeeld tijdens de Bauke Mollema Tocht. Met toestemming van de wielrenner zelf. Met de fietstocht werd deze keer aandacht gevraagd voor de bevingsellende.

Maandagavond werd een jaar na de demonstratie bij Farmsum een tentenkamp opgezet bij de NAM-locatie in Amsweer. Voor donderdag wordt een bezetting in Groningen aangekondigd.

Hoe groot is Code Rood?

Onduidelijk is hoeveel mensen zich hebben aangesloten bij Code Rood. Bij sommige acties staan slechts enkele tientallen mensen te demonstreren, bij andere gaat het om honderden tot zelfs duizenden mensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen