Collega's redden kerstomzet startende bloemiste in Grootegast

Simone Jonkman was pas een half jaar trotse eigenaresse van bloemenzaak Bloum in Grootegast, toen een auto haar zaak vernielde. Dankzij hulp van collega’s is Bloum sinds eind deze week alweer open.

Het scheelde een haar of bloemiste Simone Jonkman (27) uit Grootegast had de kerstomzet van haar bedrijf aan haar neus voorbij zien gaan.

Haar zaak was nog 'kersvers'. Pas in juli van dit jaar ging Jonkman in een huurpand aan de Hoofdstraat van start met haar bloemenspeciaalzaak Bloum. Zaterdagavond raakte een bestelbus, bestuurd door een 18-jarige chauffeur, uit koers. Pardoes reed hij het winkelpand binnen.

‘Tot nader orde gesloten’

Wonder boven wonder kon de jonge bestuurder de bus zonder kleerscheuren verlaten. Volgens Jonkman was de aangerichte schade fors. Omdat een draagmuur in de winkel werd vernield, moest het pand worden gestut om instortingsgevaar te voorkomen.

Toen de eigenaresse de ravage in het weekeinde in ogenschouw nam, was het voor haar meteen duidelijk: wekenlang moest zij noodgedwongen dichtblijven. ,,We zijn tot nader order gesloten’’, schreef ze zondagavond op Facebook.

Bundelshop komt erbij

Mede-ondernemers uit Grootegast staken na dit bericht onmiddellijk de koppen bij elkaar. De volgende dag kwamen ze in actie. ,,De hele dag zijn we gaan rondbellen om te kijken of er een leeg winkelpand te vinden was waar ik een tijdje in zou kunnen trekken.’’

Uiteindelijk viel de keus op het pand van een voormalig restaurant, vrijwel naast haar ‘eigen’ vernielde winkel. In februari of maart betrekt de Bundelshop dit pand. Het opknappen van haar beschadigde winkel vergt zo veel tijd, dat Jonkman dan nog niet weg is.

,,Dus hebben we afgesproken dat de Bundelshop bij mij intrekt.’’ In de loop van maart hoopt de eigenaresse van de bloemenspeciaalzaak naar haar eigen zaak terug te keren.

‘Hartverwarmend’

Jonkman toont zich zeer onder de indruk van de hulp die ze kreeg aangeboden van haar collega’s. ,,Dat in een dorp als Grootegast zo wordt gereageerd, vind ik hartverwarmend. Maandag hebben we de tijdelijke locatie geregeld. Dinsdag en woensdag hebben de ondernemers de drukte in hun eigen bedrijven aan de kant gezet, om mij met man en macht te helpen om dit noodpand om te turnen tot een bloemenwinkel. Muren zijn verwijderd, elektriciteit moest aangepast en er moesten nieuwe plafonds worden aangebracht.’’

Zo kon Bloum in de loop van donderdag open op de nieuwe locatie. Jonkman noemt alle hulp ‘echt super’. ,,Met alleen de inzet van familie en vrienden had ik deze klus onmogelijk in zo’n korte tijd kunnen klaren. Ik moet er niet aan denken dat ik de extra omzet die een zaak als de mijne rond de feestdagen kan maken, had moeten missen.’’

Simone Jonkman. Foto DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.