Column Achter het Behang #4 (over een gezin in coronatijd): Het kip-zonder-kop-virus

Illustratie: Infographics DvhN

Drie weken geen school. Drie weken thuiswerken. Drie weken op elkaars lip. Verslaggever Maaike Borst schrijft dagelijks over haar gezin in coronatijd.

En dan drentelen er ineens drie jongens met een doos cadeautjes voor de deur terwijl je net een taart op tafel zet. Wat doe je?

1/ Je stuurt ze weg en belt hun ouders om streng te vertellen dat we dat verjaardagsfeestje afgelopen weekend niet voor niets hadden afgeblazen.

2/ Je laat ze een paar stappen achteruit doen, zet drie stukken taart op de stoep en sommeert ze de cadeautjes voor de deur achter te laten.

3/ Je vraagt ze binnen, waar behalve het hele gezin ook al opa en oma en een neefje zijn, en je hebt ineens tóch een feestje.

Ik moet zeggen: het was hartstikke gezellig.

De chaos is hier compleet. De dagplanning van het begin van de week staat nog steeds op het schoolbordje in de keuken, maar iedereen rent er als een kip zonder kop aan voorbij. We hebben geen tijd voor planning.

De systeembeheerder grijpt koffie om mee te nemen naar de aangebouwde schuur waar hij al dagen suddert met zijn schermen. Grote broer stormt bij elk appje naar zijn telefoon waaraan hij in vier dagen tijd plotseling verslaafd lijkt te zijn geraakt. Ik raus door de keukenkastjes op zoek naar snoep, nootjes, koek, chips: alles om me op de been te houden en te focussen op een complex verhaal voor de zaterdagbijlage - inderdaad, over virussen.

Kleine broer is 4, dus die rent per definitie als een kip zonder kop in het rond.

U begrijpt, de verscherpte voorschriften voor hygiëne worden hier met voeten getreden. Sterker nog, het is een vieze zooi. Nu zijn we dat op zich wel gewend (het kip-zonder-kop-virus heerste hier al ver vóór corona) maar in deze tijd voelt het wel erg ongemakkelijk. Zeker als een van die vriendjes zijn stukje taart op de keukenvloer laat vallen.

Het enige hygiënevoorschrift waarmee we onze huid nog proberen te redden is handen wassen - ik doe het zo vaak dat ik door uitdroging last krijg van pijnlijke kloofjes. En zie in deze chaos maar eens de vaseline te vinden.

menu