Column Freek de Jonge: De Ramp vindt al plaats: volharden in gaswinning

Cabaretier Freek de Jonge is deze week op tournee door Groningen om aandacht te vragen voor de aardbevingsproblematiek. Elke dag schrijft hij een column over zijn actie.

Mijn eerder schertsend opgetekende fantasieverhaal over mijn ontmoeting met de Nationaal Coördinator Groningen zat niet ver naast de waarheid.

Ik kon er de nacht op volgend niet van slapen. Steeds maar weer doemde het beeld van Sven Kockelmann voor mij op. Hoofdschuddend.

Meewarig.

De NCG denkt dat hij goed bezig is. Ik denk dat het aan krankzinnigheid grenst.

Toch hadden we een aardig gesprek waarbij alle hete hangijzers wel voorbij kwamen, maar de focus ligt op blussen en sussen. Een paar keer, bij suggesties over de mogelijke vergeefsheid van de versterkingen, zweeg de NCG.

Hij is voor transitie naar duurzame energie maar volgt de agenda van het ministerie van Economische Zaken en de NAM.

Hij is een Doorwinnaar.

Ik bleef maar malen.

Doorverliezer.

De avond daarop waren we in Westernieland. Op luttele meters van mijn geboorteplaats. De kerk zat vol. Voller dan bij mijn vader. Het was een avond van verbondenheid met zijn geloof in de uiteindelijke overwinning van het goede.

Ach ja, geloof.

Na afloop spraken we nog met wat kenners over dreigende scenario’s. De gevolgen van een beving van 4,3 op de schaal van Richter zijn te vergelijken met een zwaar bombardement. De Rampenwet komt in werking. Duizenden mensen moeten evacueren. Naar Turkije?

Doemdenkers?

Nee, ik vrees dat het realisten zijn en dat de NCG met de kop in het gas zit. De Ramp heeft al plaatsgevonden: het is de volharding in de gaswinning.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Freek de Jonge