Commentaar: 'Ringweg hoognodig, maar niet onbesproken'

Het is niet het meest ideale bouwplan, maar dat de verbouwing van de Zuidelijke Ringweg in Groningen binnenkort eindelijk van start gaat is goed nieuws. Dat vindt verslaggever Arend van Wijngaarden.

Na het mislukken van de Zuiderzeelijn en de tram gaat er tenminste eindelijk eens een groot infrastructureel project van start in Groningen. Voor de doorstroming van het verkeer is dat ook hoognodig en hetzelfde geldt voor de economische ontwikkeling van het Noorden, die wel een impuls kan gebruiken.

Longfalen

Het had allemaal stukken beter gekund en eigenlijk ook gemoeten. Veel bewoners in de buurt van de ringweg blijven last houden van de uitlaatgassen van de ringweg omdat het niet gelukt is genoeg geld bij elkaar te krijgen voor een echte tunnel met luchtfilters. Die uitlaatgassen blijven de komende tientallen jaren voor talloze gevallen van longfalen zorgen. Het blijft wonderlijk dat vrijwel de gehele gemeenteraad van Groningen daar niet of nauwelijks over leek te willen praten. Ook niet toen de kans zich voordeed, na een eerste afwijzing door de Raad van State, om de plannen opnieuw tegen het licht te houden.

Krampachtig

De krampachtige manier waarop de Groninger politiek omging met kritiek op de plannen zou zomaar te maken kunnen hebben met de vele andere grote projecten die de laatste tientallen jaren door felle tegenstand gestrand zijn. De plannen voor de Grote Markt, de Zuiderzeelijn, de Regiotram, het leek wel of de Groningers gewoon helemaal niets wilden. Er was geld, vanuit de gasopbrengsten, maar er waren geen plannen die op voldoende draagvlak konden rekenen. Het moet een soort horrorscenario zijn geweest voor de noordelijke bestuurders dat zelfs de verbouwing van de ringweg niet haalbaar zou blijken.

Maar nu gaat de bouw dan toch eindelijk beginnen. Van te voren is telkens gezegd dat de werkzaamheden vijf jaar gaan duren maar veel bewoners rekenen erop dat het langer gaat duren. Toch zou het in theorie toch mogelijk moeten zijn het binnen die vijf jaar te houden. De bouwers hebben tijd genoeg gehad zich voor te bereiden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.