Commissaris Paas uitgenodigd voor Friesenbrücke-top in Bonn

Commissaris van de Koning René Paas is uitgenodigd om op 28 augustus deel te nemen aan de Friesenbrücke-top in Bonn. Paas is uitgenodigd door het Duitse ministerie van Verkeer.

Het gesprek staat onder leiding van Enak Ferlemann (CDU), staatssecretaris van het ministerie van Verkeer. Een woordvoerder van het ministerie in Berlijn wil niet zeggen of het om een gesprek gaat waar knopen worden doorgehakt over de door een aanvaring onbruikbaar geworden spoorbrug. Politici uit de regio Leer en Papenburg, parlementsleden uit Berlijn en de directie van de Deutsche Bahn en Meyer Werft hebben ook een invitatie gekregen.

Of Paas daadwerkelijk naar Bonn afreist is nog niet duidelijk. ,,Paas is uitgenodigd, maar of hij erheen gaat en wat daar besproken wordt, is nu nog niet duidelijk”, laat provincie-woordvoerder Jan van der Meide weten. Op 28 augustus viert Groningen het Gronings ontzet. Het zou zo maar kunnen dat Paas verplichtingen heeft in de provinciehoofdstad. Na het treffen in Bonn staat een bijeenkomst gepland in Hannover, de hoofdstad van deelstaat Nedersaksen. Hiervoor zijn ambtenaren van de provincie Groningen uitgenodigd.

Eminent belang

Voor Groningen en Noord-Nederland is de Friesenbrücke-top van eminent belang. Want het is nog steeds onduidelijk of over de nieuwe verbinding per uur voldoende sneltreinen over de brug kunnen rijden. De scheepvaart op de Eems heeft in Duitsland een streepje voor.

Naar het zich laat aanzien wordt, als voor een draaibrug wordt gekozen, de draaitijd zo lang dat het treinverkeer beperkt gebruik kan maken van de overgang. Een klapbrug lijkt uitgesloten gezien de vaak harde wind en pittige weersomstandigheden. De nieuwe brug zou dus fataal kunnen zijn voor de nieuwe Wunderline tussen Groningen en Bremen.

80 miljoen euro

De provincie Groningen heeft 80 miljoen euro over voor een snellere en meer frequente grensoverschrijdende verbinding. Voorwaarde is dat er over en weer meerdere treinen per uur over de brug kunnen rijden. In Duitsland is begrip voor de Groningse inzet die wordt gesteund door Den Haag. Mogelijk dat de oplossing kan worden gezocht in geavanceerde techniek en afspraken met de scheepvaart.

Het Duitse parlement heeft onder voorbehoud geld gereserveerd voor een nieuwe Friesenbrücke. De regering komt definitief met een bijdrage als de concrete plannen op tafel liggen en zijn getoetst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.