Commissie: NAM te positief over risico’s

Steeds meer inwoners van Noord-Nederland kloppen aan bij de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) met vragen over schade.

Dat blijkt uit het net gepubliceerde jaarverslag over 2015. Uit Noord-Nederland kwamen 54 verzoeken om informatie, twee keer zoveel als in het voorgaande jaar. Behalve burgers trokken ook gemeenten, provincies en juristen aan de bel met vooral vragen over schade door de gaswinning. Door de stijging van het aantal informatieverzoeken duurt het langer voor de vraagstellers antwoord krijgen, aldus de commissie.

Onafhankelijk

De Tcbb is een onafhankelijke commissie die zich buigt over het verband tussen de winning van delfstoffen en bodembeweging. Er wordt advies uitgebracht aan minister Henk Kamp van Economische Zaken over zaken zoals het winningsplan van de NAM. Ook burgers kunnen zich tot de commissie wenden. Zo nodig voeren experts ter plekke onderzoek uit. Voorzitter is oud D66-staatssecretaris Dick Tommel.

In het jaarverslag meldt de commissie dat de NAM de gevolgen van aardbevingen in Groningen in het vorige winningsplan structureel te positief voorstelde. Dat geldt ook voor de omvang van het gebied waar mogelijk schade aan woningen en gebouwen kan optreden. De NAM meldde dat het schadegebied niet groter zou zijn dan 7 kilometer rond het epicentrum van een beving. Maar volgens de Tcbb is het gebied waarin huizen worden beschadigd groter.

Kritiek

In het vorige jaarverslag kreeg de NAM er ook al van langs van de Tcbb. Toen adviseerde de commissie minister Kamp zo snel mogelijk met de NAM om tafel te gaan om te zorgen dat de grootscheepse versterking van huizen in Groningen van de grond komt. Hij zou met het gasbedrijf duidelijke afspraken moeten maken over aantallen. In Groningen is veel kritiek op het tempo van de bouwkundige versterking van huizen in het gasgebied. Die is in feite nog steeds niet begonnen.

Op de Tcbb is ook kritiek, zowel in Groningen als in Den Haag. De club zou te anoniem opereren en vrijwel onbekend zijn bij het publiek. Leden zouden enkel afkomstig zijn uit het ‘gasgebouw’. In een artikel in het Nederlands Juristenblad werd geconstateerd dat onduidelijk is of de commissie genoeg rekening houdt met de belangen van burgers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.