Commissie compenseert wachttijd uitkeren schadevergoeding gasbevingen met rente

De wachttijd tussen het melden van aardbevingsschade en het uitkeren van een schadevergoeding, wordt door de tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen gecompenseerd met rente.

De commissie kent aan gedupeerden over een jaar wachttijd twee procent rente van het totale schadebedrag toe. De commissie heeft dit woensdag bekend gemaakt.

De toekenning van rente is een gevolg van toepassing van bestaande wetgeving. De Commissie keert de rente uit eigen beweging uit als er vergoeding van mijnbouwschade wordt toegekend.

De Commissie mag op hoofdlijnen alleen beslissen over schademeldingen die na 31 maart 2017 zijn gedaan. De rente wordt gerekend vanaf de datum van ontstaan van de schade.

De wettelijke rente bedroeg afgelopen jaren twee procent per jaar.

Bij mijnbouwschade aan een gebouw dat begroot is op 4.000 euro en die op 1 januari 2017 is ontstaan, rekent de Commissie dus over heel 2017 wettelijke rente en over het deel van 2018 tot aan de datum van uitbetaling van de schadevergoeding. Het gaat dan om ruim 100 euro. De wettelijke rente komt bovenop de schadevergoeding zelf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.