Communist Albert Schwertman overleden

Het communisme in Oost-Groningen heeft een van zijn grote dragers verloren. Albert Schwertman is op 90-jarige leeftijd overleden.

Schwertman behoorde tot de generatie communisten die mede door de Tweede Wereldoorlog werd gevormd en in de periode na de oorlog politiek actief werd. Koert Stek behoorde ook tot die generatie. Diens vader was lid van de CPN en werd door de Duitsers vanwege zijn denkbeelden opgepakt. Hij stierf in een concentratiekamp.

De vader van Albert Schwertman was ook communist. Hij keerde na de bevrijding wel terug in zijn kleine woning aan de rand van Finsterwolde. Hij had in elf concentratiekampen gezeten en kwam de gevolgen daarvan nooit helemaal te boven. De oorlog bleef maar door zijn hoofd spelen en zeker ’s nachts ging het vaak fout. Zoon Albert kwam dan opdraven. Hij woonde naast zijn ouders.

Ideaal

Die duistere momenten vormden Albert Schwertman. Ze maakten van hem een gedreven CPN’er met een groot verlangen het leven van de ‘gewone man’ beter te maken. Met dat ideaal voor ogen werd hij raadslid en later wethouder van de toenmalige gemeente Finsterwolde. Daar hadden de communisten toen, we schrijven de jaren zestig en zeventig, de absolute meerderheid.

Met dat ideaal werd hij ook lid van de ondernemingsraad van de machinefabriek NoordNed in Winschoten. Daar verdiende hij vele jaren zijn brood. Hij werd met verschillende reorganisaties geconfronteerd en uiteindelijk zelf ook ontslagen. Hij was toen nog maar net de vijftig gepasseerd.

Dat ontslag kwam hard aan, maar viel in het niet bij het verlies van zijn zoon. Die kwam, negentien jaar nog maar, bij een verkeersongeluk om het leven. Die klap tekende Schwertman en zijn vrouw voor de rest van hun leven. Dat bleek ook tijdens gemeenteraadsvergaderingen. Als het over verkeersveiligheid ging, vroeg Schwertman altijd het woord en kwamen de emoties geregeld bovendrijven.

Die gemeenteraadsvergaderingen bleven lang belangrijk in zijn leven. Toen de CPN werd opgeheven, werd hij lid van de N(ieuwe)CPN. Die bleef een machtsfactor in de gemeente Reiderland, waar Finsterwolde toen bij hoorde.

Vast geloof

Schwertman stopte pas op z’n 78ste als actief politicus met een vast geloof in zijn idealen. Hij sloot zijn ogen niet voor de misstanden die er waren geweest in de Sovjet-Unie. Maar hij was ervan overtuigd dat het kapitalisme eens ten onder zou gaan en bleef zich druk maken over het lot van de ‘gewone man’. ,,Dat blijft nodig, kijk eens naar de bezuinigingen die worden doorgevoerd’’, zei hij in een interview met deze krant.

Schwertman was en bleef dus communist. Maar hij was vooral een zacht- en blijmoedig mens. Van enige bitter- of boosheid was geen sprake. Hij beleefde een wonderlijk plezier aan kleine dingen in zijn leven, misschien wel vanwege al zijn tegenslagen: aan de gymclub waar hij lang actief voor bleef, aan zijn tochten op skeelers door Finsterwolde.

In dat dorp, waar een straat naar zijn vader Hindrik is genoemd, bleef hij altijd wonen, met zijn vrouw. Zij overleed enige tijd geleden en nu is ook Albert Schwertman gestorven. Als een van de laatste van de generatie communisten die zijn idealen altijd levend hield.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.