Communisten opeens fan van 'megalomaan project' Blauwestad

De Verenigde Communistische Partij (VCP), tot voor kort verklaard tegenstander van Blauwestad, wil meer promotie voor dit woon- en recreatiegebied in Oldambt.

De fracties in de gemeenteraad van Oldambt wisten maandagmiddag niet wat ze hoorden: De communisten gaven een opmerkelijke en verrassende invulling aan de algemene beschouwingen. Ze toonden een filmpje met fraaie woningen en beelden vanuit het Oldambtmeer. ,,Die kunnen we zo inzetten ter promotie”, reageerde wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) ad rem.

Tot voor kort liet de VCP geen mogelijkheid onbenut om Blauwestad af te kraken en kritiek te uiten op het in hun ogen 'megalomane project voor de rijken'. Vanwaar de opmerkelijke ommezwaai? ,,Het is geen ommezwaai'', zegt raadslid Jan Kenter desgevraagd. ,,Moeten we het meer dichtgooien en weer aardappelen poten? Nu Blauwestad een feit is, moeten we er gebruik van maken. Meer promotie - niet alleen regionaal, maar ook internationaal -  levert vast een economische impuls op.”

Rode kaarten

De opvatting van VCP werd door alle partijen gesteund. Rode kaarten bleven op zak. Die waren een nieuwtje om de algemene beschouwingen wat vlotter te laten verlopen. Zodra de meerderheid van de raad een rode kaart toonde, was het discussiepunt van tafel. Hoe leuk bedacht, het droeg niet bij aan diepgaande discussie. Sterker, het was een oersaaie vergadering, waarin alleen heel lief voor elkaar werd geklapt.

De algemene beschouwingen gingen als vanouds over groen- en wegenonderhoud, verruiming van winkelopeningstijden, maaibeleid van bermen en de (on)veiligheid van het Oldambtplein in Winschoten. Er komt een werkgroepje hier (over jeugdzorg) of onderzoekje daar (prioriteitenlijstje wegenonderhoud).

Hoveniers

Het groenonderhoud – goed of slecht –biedt wellicht nog het meeste perspectief. Wethouder Kees Swagerman (SP) ziet mogelijkheden om een grote groep werkzoekende Oldambtsters in de groensector aan de slag te krijgen. ,,Aan hoveniers is een gebrek. Wij kunnen een deel van achthonderd werkzoekenden aan een baan helpen in deze sector. Daar ben ik van overtuigd.”

Oldambt kan werkzoekenden faciliteren door ze een opleiding te bieden. Of dat helpt om het 'groen aanzien' te verbeteren, is de vraag. Om het op een hoger niveau te krijgen, is Oldambt jaarlijks negen ton extra kwijt. En dat geld is er niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.