Conferentie over spoorbrug

De Duitse Europarlementariër Matthias Groote (Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten) organiseert op eigen initiatief een conferentie over de toekomst van de vernielde spoorbrug bij Weener.

,,Ik wil zo snel mogelijk iedereen uit Duitsland en Nederland om tafel zien te krijgen die betrokken is bij de spoorlijn'', zegt Groote. Hij is bezorgd over de herbouw van de brug. ,,Als er geen druk op de ketel komt, kan het veel te lang duren voordat er een nieuwe brug ligt en is het ook niet vanzelfsprekend dat die voldoet aan onze eisen.''

Groote wil dat de nieuwe brug meteen voldoet aan de eisen voor een intercityverbinding Groningen- Bremen, waarvan hij ambassadeur is. Volgens hem is die verbinding van groot economisch belang voor beide steden en de Eems- Dollard Regio.

,,Maar dat moeten we dan wel met elkaar willen. Om ervoor te zorgen dat de brug aan de eisen voldoet, moeten we die zo snel mogelijk bepalen'', aldus Groote. Volgens hem bestaat er in Duitsland draagvlak voor de spoorlijn, als de trein ook op kleinere stations als Bunde en Ihrhove stopt en omwonenden geen lawaaioverlast ondervinden.

Het Groninger Kamerlid Betty de Boer (VVD) heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) opgeroepen een stevige lobby op te zetten voor de spoorbrug. Statenlid Laura Dijkstra (VVD) waarschuwt de provincie niet al te enthousiast klaar te staan met extra geld. ,,We moeten ook rekening houden met de alternatieve vervoermiddelen zoals Flixbus.''

De Friezenburg raakte vorige week onherstelbaar beschadigd door een aanvaring door een zeeschip. Zo lang de ravage niet is opgeruimd moeten grotere schepen nog steeds voor de brug keren (foto).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.