Conflict over Leekse windhondenraces

De Windhondenvereniging Coursing Nienoord Leek is verwikkeld in een stevig conflict met de gemeente Leek.

IJsbaanterrein

Al vijftig jaar lang houdt de vereniging met 130 leden, die afkomstig zijn uit het hele land, wedstrijden windhondenrennen op het ijsbaanterrein van Nienoord. Vooral tijdens internationale wedstrijden slaan vrijwillige medewerkers, maar ook deelnemers die van ver komen, op de dijk rond de ijsbaan hun tenten op. Ook verblijven hondeneigenaren ter plekke in caravans en campers.

Om dit kamperen mogelijk te maken, werd tot nu toe jaarlijks ontheffing verleend op de grond van de algemene politie verordening (apv). ,,In april kregen we plotseling te horen dat die ontheffing vanaf nu niet meer wordt verleend. Als de gemeente Leek blijft bij deze weigering kunnen onze evenementen niet langer plaatsvinden in Leek en vrezen we zelfs dat het voortbestaan van de vereniging in gevaar komt’’, zegt bestuursvoorzitter Alfred Nijkamp.

Twijfel

Leek staat tijdens de wedstrijden rond de ijsbaan nog hooguit twee kampeereenheden toe om van daaruit toezicht te houden. Bij het organiseren van het windhondenrennen komt heel wat kijken. Voor een goed verloop van het evenement moeten minimaal 25 mensen aanwezig zijn in tenten en caravans rond de ijsbaan, zegt Nijkamp. ,,Dat gebeurt bij wedstrijden die elders worden gehouden ook.’’ Volgens hem valt het niet mee om een geschikte nieuwe locatie van 3 hectare te vinden.

In een reactie trekt burgemeester Berend Hoekstra in twijfel of het voortbestaan van de vereniging op het spel staat. ,,Wij denken dat het heel goed mogelijk is om het leeuwendeel van de vrijwilligers en deelnemers onder te brengen op Camping Nienoord. Onder de vorige exploitant was de camping niet toegankelijk voor mensen met honden. Dat kan onder de nieuwe campingbaas wel. Dus is er geen beletsel om de organisatie naar de camping te verwijzen. Verhuizing naar elders of zelfs eventuele opheffing van de vereniging lijkt Hoekstra niet bijster aan het hart te gaan. ,,Directe banden met Leek heeft de club niet. Geen enkel lid komt uit Leek. Alle bestuursleden wonen ver weg.’’

Volgens de vereniging is de burgemeester niet goed geëniformeerd: ,,Twee leden wonen in Leek.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.