Conflict in Delfzijl nadert climax: Wordt oude fabriek een supermarkt? Of blijft het een steenfabriek?

In de kwestie van de oude steenfabriek in Delfzijl hangt de gemeente Delfzijl een miljoenenclaim boven het hoofd. Heeft de gemeente de projectontwikkelaar terecht een sloopvergunning geweigerd? Daarover doet de Raad van State woensdag uitspraak.

De kwestie tussen projectontwikkelaar Progress Invest RE uit Maarheeze en de gemeente Delfzijl loopt sinds 2017.

Hippe supermarkt of cultureel erfgoed?

De projectontwikkelaar wil een grote supermarkt, een Aldi en parkeervoorzieningen bouwen in de oude steenfabriek aan de Weg naar den Dam. Hiervoor moet in elk geval een gedeelte van de oude fabriek tegen de vlakte.

Dat wil de gemeente Delfzijl absoluut niet. „Dit is cultureel erfgoed en dat moet bewaard blijven. De fabriek moet wel worden gerestaureerd en met de tijd zal het pand een andere functie krijgen, zoals een museum. Maar die plannen liggen vanwege dit gedoe stil , zegt wethouder IJzebrand Rijzebol.

Daarnaast probeert de gemeente juist alle winkels bij elkaar te houden, in het centrum en in een aantal zogeheten kernwinkelgebieden. Daarmee willen de bestuurders ervoor zorgen dat het centrum van Delfzijl een levendig winkelgebied wordt.

De locatie van de steenfabriek valt daar buiten. „Door op die locatie een supermarkt te openen, trek je bezoekers juist weer naar de randen van Delfzijl. En dat is ook onhandig voor het centrum Appingedam, want de steenfabriek ligt tussen de twee kernen in.”

Planschade: 7,2 miljoen euro

De projectontwikkelaar is sinds een paar jaar de eigenaar van de steenfabriek.

De vastgoedeigenaar uit Brabant dreigt nu met een claim van 7,2 miljoen euro voor planschade, omdat de gemeente Delfzijl haar plannen dwarsboomt. Door het niet afgeven van de omgevingsvergunning die nodig is om een deel van de fabriek te slopen, kan Progress Invest niet verder.

Als de Raad van State woensdag besluit dat de gemeente Delfzijl juist gehandeld heeft, dient de projectontwikkelaar deze miljoenenclaim in.

„Met die claim willen ze de raad beïnvloeden”, zegt wethouder Rijzebol. „Ze proberen de raad bang te maken.”

De Delfzijlster gemeenteraad stemt over twee weken over het bestemmingsplan van het gebied. Daarin moet worden vastgelegd dat er op de locatie van de steenfabriek geen supermarkt mag komen. Dit is, naast het niet afgeven van de sloopvergunning, een andere manier van de gemeente om de plannen van de projectontwikkelaar tegen te houden.

menu