Conflict over veertig centimeter in Groninger binnenstad

Gebouwen voor jongerenhuisvesting in de binnenstad leiden in negen van de tien gevallen tot conflicten tussen investeerders en omwonenden.

Landjepik

Kort gedingrechter Duinkerken is maandag gevraagd een oordeel te vellen over een vier verdiepingen tellend, smal woontorentje met zes studio’s dat in sneltreinvaart aan de Westerbinnensingel is verrezen. Het casco staat, de afwerking binnen en buiten moet nog worden voltooid. Achterbuurman en rustend drogist De Vries wil dat de bouw onmiddellijk wordt stopgezet. In zijn beleving staat het woontorentje op een klein stukje grond dat zijn eigendom is.

Liever heeft De Vries dat de rechter sommeert om het gebouw weer af te breken. Het is niet alleen het landjepik van de investeerder dat hem stoort, hij vreest voor zijn privacy door de inkijk vanuit ramen in de nieuwbouw en hinder van jonge huurders op de uitstekende balkons aan de achterzijde van de nieuwbouw. In de twee uur durende zitting ging het gisteren vooral over een strookje grond in een brandgang waarvan de investeerder tientallen centimeters zou hebben ingepikt.

De basis voor de discussie is een kadastrale kaart uit 1890 waarop de begrenzingen van de bebouwing en de brandgangen in dit deel van de binnenstad zijn vastgesteld. Nergens is gebleken dat de kaart later is herzien en dus stelt De Vries dat de brandgang zijn eigendom is en niet van de investeerder. Diens advocaat daarentegen tovert tekeningen, kaarten, foto’s en jurisprudentie tevoorschijn waaruit het tegendeel moet blijken.

Risico’s

De kort gedingrechter attendeerde de strijdende partijen nog wel op een groot gevaar. Hij kan in een uitspraak op basis van de actuele informatie een uitspraak doen die in een bodemprocedure geen stand houdt. Vooral ook omdat het Kadaster duidelijkheid moet geven over de vraag welke grond nu eigenlijk van wie is. Een onderzoek dat minimaal acht weken duurt.

Beide partijen lopen daarmee het risico’s tegen enorme schadeclaims aan te lopen. Een poging om in tien minuten op de gang tot een vergelijk tussen strijdende partijen te komen mislukte. Rechter, griffier, advocaten, achterbuurman en investeerder gaan vandaag ter plekke bekijken waarover zij maandag twee uur bakkeleiden en geen oplossing konden vinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.