Conflict rond peperduur paard: 'Bizar. Zo liep hij bij ons nooit'

Van dure kampioen tot waardeloos paard. Wat is er aan de hand met het toppaard dat Jan Brouwer uit Zevenhuizen verkocht voor drie ton?

Om daar antwoord op te krijgen hoorde de rechtbank donderdag een eerste serie getuigen. Op verzoek van de koper, de Noorse Kristin Andresen. Zij claimt dat ze Handsome O kocht met een verzwegen gebrek: een zenuwaandoening waardoor een paard krampachtig trekt met een of beide achterbenen. Hanentred in de volksmond. Dit gebrek zou volgens Andresen gemaskerd zijn met injecties botox of alcohol.

Kerngezond

Onzin, verklaren Jan en Maria Brouwer. Het paard was volgens hen kerngezond toen ze het afleverden in Denemarken, waar de puissant rijke Andresen haar paarden stalt.

De jonge hengst werd vorig jaar februari kampioen op de hengstenkeuring van stamboekorganisatie KWPN. Andresen kocht hem op de aansluitende veiling.

Bizar

Kort daarna was het mis. ‘Abnormaal’ en ‘bizar’ noemen Jan en Maria Brouwer de vreemde manier van lopen, vastgelegd op film. ,,Zo liep hij thuis nooit.’’

Een veterinair specialist van de universiteit in Utrecht houdt het niet voor mogelijk dat de neurologische afwijking -aangeboren of door een trauma- tijdelijk kan zijn weggewerkt met injecties. Zij onderzocht het paard in Denemarken en ontdekte schrammen in de hals. Een halsblessure kan het vreemde lopen veroorzaken. Maar zekerheid is er niet. Het paard heeft iemand afgegooid. Is hij toen te dol geweest? De deskundige heeft ook op de keuring gemaakte films bekeken. ,,Geen hanentred te zien.’’ Ook de hoefsmid en dierenarts van Brouwer stellen niets te weten van een gebrek.

De eigenaresse voelt zich echter bekocht en stuurt aan op een rechtszaak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.