Inwoners van Nieuwe Pekela kunnen voorlopig gebruik blijven maken van het consultatiebureau en de bibliotheek De Kiepe. Ook de dierenweides blijven bestaan. De gemeenteraad wil er voorlopig niet op bezuinigen.

Dat zeiden de raadsleden dinsdagavond tijdens de begrotingsvergadering voor 2021. Een motie van de SP en andere coalitiepartijen om het consultatiebureau in De Kiepe voor in ieder geval nog een jaar open te houden, werd door alle raadsleden ondersteund. Het verdwijnen daarvan zou betekenen dat ouders met jonge kinderen van Nieuwe Pekela naar Oude Pekela moeten reizen. Dat terwijl de hulp laagdrempelig moest zijn, vonden de politici.

De raad wil waken voor een verdere versobering van de leefbaarheid in de gemeente.

Na een aantal bezuinigingsrondes in de afgelopen tien jaar moest voor 2021 zo’n vier ton bezuinigd worden om tot zwarte cijfers te komen. Dat komt vooral doordat de gemeente een tekort heeft op de jeugdzorg, legt het college uit. Vanuit Den Haag zou daar te weinig geld voor komen. De bestuurders van de gemeente willen inzetten op meer preventie in de jeugdzorg, dat zou mogelijk kosten kunnen besparen.

Bruggen dure tegenvaller

Daarnaast is de Eendrachtsklap toe aan een volledige vervangen dat kost 175.000 euro. De brug opent niet meer en kan niet gerepareerd worden. Van vijf andere bruggen die rond dezelfde tijd werden gebouwd, wordt verwacht dat die het binnenkort ook zullen begeven.

De tekorten worden weggewerkt door onder meer de Onroerende zakenbelasting (OZB) met een extra twee procent te verhogen. Verder worden minder subsidies verleend aan jeugdwerk, de bijdragen voor het onderhoud van de tennisverenigingen verminderen en de huur van sportvelden gaat omhoog.

Daarnaast wordt er gesneden in de dienstverlening van de gemeentelijke ambtenaren. Het gemeentehuis is bijvoorbeeld minder lang open op een dag.

Een lichtpuntje naast de sombere begroting was voor de Pekelders het aantrekken van de woningmarkt. Er is veel vraag naar kavels in de gemeente. Ook daalde het aantal bijstandsgerechtigden en kent Oude Pekela bijna geen winkelleegstand meer.

De raadsleden vergaderden ditmaal in de Halte Democratie in Winschoten. Zij waren daar te gast omdat er meer ruimte is om de coronamaatregelen na te volgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen