Consumentenbond: Jumbo's in Groningen en Drenthe duurder, supermarkt maakt laagsteprijsgarantie niet waar

Foto: Robin Utrecht

Jumbo zegt de goedkoopste prijzen voor A-merken te hanteren, maar blijkt dat in het Noorden van Nederland niet waar te maken. Dat stelt de Consumentenbond na een prijspeiling. Op enkele winkels in Drenthe na, hanteert de Jumbo in de noorderlijke provincies hogere prijzen dan het gemiddelde.

Het was al bekend dat Jumbo gebruikmaakt van verschillende prijsniveaus, meldt de Consumentenbond. Er zijn vier peilers. Naast de goedkoopste winkels en de duurste winkels, zijn er iets goedkopere winkels en gemiddelde winkels. In deze lijst kan je zien hoe duur de Jumbo in jouw woonplaats is. Winkels met de prijslijn 'hoog' zijn 1% duurder dan het gemiddelde. De overige winkels zitten op of onder het gemiddelde prijsniveau.

Dat de dure Jumbo-filialen met name in Noord-Nederland liggen, komt omdat er minder concurrentie is. Bij sommige producten van A-merken is het prijsverschil behoorlijk groot, blijkt uit het onderzoek. Zo kost een doos Dreft wasmiddel (1050 g) in Utrecht €1,99 en in Groningen €5,53. Dash 3in1 pods kleur (12 stuks) kosten in Utrecht €3,99 en in Groningen €6,47. En Nivea verzorgende doucheolie (200 ml) kost in Utrecht €3,48 en in Groningen €4,94.

Lang niet altijd de goedkoopste

De organisatie vergeleek de prijzen van 150 verschillende A-merken bij dertien verschillende supermarktformules. Volgens Jumbo krijg je bij zijn winkels ‘gegarandeerd de laagste prijs’. Die bewering blijkt maar bij slechts 110 van de bijna 700 Jumbo-vestigingen (16 procent) te kloppen. Bij deze winkels liggen de prijzen 7 procent onder het gemiddelde, blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond.

Bij bijna de helft van alle vestigingen (44 procent) betaal je juist meer dan het gemiddelde. A-merken zijn daar 1 procent duurder. ,,Daarmee is Jumbo niet meteen aanzienlijk duurder dan gemiddeld, zoals bijvoorbeeld een Spar’’, zegt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond. ,,Maar het is wel opvallend. Jumbo pretendeert de goedkoopste te zijn, maar is dat dus lang niet altijd.’’

Utrecht of Groningen

Welk prijsniveau wordt gehanteerd, heeft sterk met de locatie te maken. ,,De prijsverschillen zijn gebaseerd op de mate van concurrentie in de buurt’’, zegt Van der Staak. ,,Als er weinig of geen andere supermarkten in de buurt zijn, liggen de prijzen vaak hoger’’, zegt Van der Staak. Met name vestigingen richting Utrecht, Brabant en de Randstad hanteren voordelige prijzen. Wanneer er veel supermarkten in de buurt zijn, zijn de prijzen juist lager.’’ In Friesland, Groningen en Zeeland zitten (op een paar uitzonderingen na) allemaal duurdere Jumbo’s.

Laagsteprijsgarantie

Is de slogan van Jumbo dan niet misleidend? Jumbo verwijst naar hun uitleg op de website dat deze laagsteprijsgarantie alleen geldt in plaatsen waar naast de Jumbo ook andere supermarkten en drogisterijen gevestigd zijn. Als ‘vestigingsplaats’ geldt de bebouwde kom waarbinnen de Jumbo-winkel of het Jumbo Pick Up Point is gelegen. De bebouwde kom wordt aangegeven middels blauwe borden met daarop een plaatsnaam en is dus niet altijd hetzelfde als de betreffende ‘gemeente’.

Spar

Uit het onderzoek blijkt ook dat Picnic na Jumbo de goedkoopste prijzen hanteert voor A-merken. De allerduurste supermarkt is Spar. Daar betaal je het meest voor de bekende namen. Dan komen Poiesz en Coop en dan volgt Albert Heijn. ,,Bij Albert Heijn hanteren ze bij alle winkels gewoon dezelfde prijzen. Misschien dat de winkels op het station (to-go) wat duurder zijn, maar verder is het prijspeil stabiel’’, zegt Van der Staak.

menu