Contactonderzoek bij met corona besmette vrijwilliger Zeehondencentrum Pieterburen. Ze heeft geen publieke functie, 'maar loopt wel op het terrein rond'

Zeehondencentrum Pieterburen is tijdelijk gesloten omdat een van de vrijwilligers met corona is besmet. Foto Archief DVHN

Er vindt contactonderzoek plaats rond een Zwitserse vrijwilliger van Zeehondencentrum Pieterburen. Ze is besmet met het coronavirus.

Uit het onderzoek moet blijken of ze andere vrijwilligers, medewerkers of bezoekers heeft besmet. Het Zeehondencentrum is vanwege de besmetting sinds maandagochtend gesloten.

De vrijwilligster werkte nog geen week in Pieterburen en hoorde dat ze in Zwitserland in contact was geweest met iemand met corona. Ze liet zich testen en bleek positief.

Internationale vrijwilligers

Ze woont met vijftien andere vrijwilligers uit onder meer Spanje, Italië en Nederland op een soort campus in Pieterburen. Uit voorzorg zitten al deze vrijwilligers in quarantaine. De Zwitserse zit alleen in een onderkomen.

De Zwitserse werkt in principe met zieke zeehonden en heeft geen publieke functie, zegt woordvoerder Sander van Dijk. ,,Maar ze loopt wel op het terrein rond.’’

Op basis van het contactonderzoek wordt gekeken of meer mensen getest moeten worden. De zorg voor de zieke zeehonden is overgenomen door andere medewerkers.

Zeehondencentrum nog maar net weer open

Het Zeehondencentrum heeft vanwege de besmetting de deuren gesloten en wacht het GGD-onderzoek af. Het is een tegenvaller want het centrum was vanwege corona een paar maanden dicht en sinds 1 juli weer open. Wel onder strikte voorwaarden.

Alle RIVM-richtlijnen worden in acht genomen en medewerkers dragen een mondkapje. Ze kunnen vijfhonderd bezoekers per dag ontvangen. Deze moeten wel van te voren reserveren. Voor de komende dagen waren alle kaarten verkocht. Bezoekers hebben een mail gekregen dat hun bezoek niet door kan gaan. Wanneer het centrum weer open gaat, is nog niet te zeggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus