Containerrederij MSC huurt vissers in als stofzuiger

Tijdens de berging van de 291 gezonken zeecontainers van de MSC Zoe kunnen Nederlandse vissers tegen betaling aan de slag als afvalvissers.

De verzekeraar van de rederij heeft hiervoor contact gelegd met de Nederlandse Vissersbond. De vissers worden tijdelijk ingehuurd als ‘stofzuiger’; ze kunnen tijdens de berging met hun netten drijvende rommel opvissen die vrijkomt.

Bergingsoperatie

Volgens Rijkswaterstaat, dat nauw toezicht houdt op de bergingsoperatie, is de rederij zeer begaan met de schade die het heeft aangericht aan de Waddenkust. Om verdere reputatieschade te voorkomen wil zij het milieu zo veel mogelijk ontzien.

Vandaag begint de berging van de eerste container. Dat gebeurt in de Eemsgeul, waar een container middenin de vaarweg ligt. ,,In de passeerbaan. Die heeft de hoogste prioriteit’’, aldus Michiel Visser van Rijkswaterstaat. De verzekeraar van MSC heeft bergingsconcern Ardent (voorheen Wijsmuller) voor de klus gecontracteerd.

Grote zorgen

De operatie zal maanden duren. Containers die van een varend schip vallen zinken snel naar de bodem. „Alsof ze van een flat afvallen.” De angst is groot dat ze beschadigd zijn en alsnog openbreken. Rijkswaterstaat wil dat dit koste wat kost voorkomen wordt. Visser noemt die „een keiharde eis” die bij MSC is neergelegd.

Er zijn nog steeds ‘zeer grote zorgen’ over de effecten van de overboord geslagen containers voor de Waddenzee. Dat zegt Ryan Lievaart van Rijkswaterstaat Noord-Nederland. Er wordt met drones en inspectievluchten in de gaten gehouden wat er nog drijft en aanspoelt. Dat wordt, voor zover mogelijk, direct opgeruimd, aldus Lievaart.

Onderzoek gevolgen containerramp

Samen met de Waddenacademie start Rijkswaterstaat een onderzoek naar de effecten op langere termijn. Op wadplaten en kwelders liggen kleine deeltjes plastic. Wat die op den duur doen met de fauna, willen de instanties weten. Het onderzoek moet ook aantonen welke maatregelen nodig zijn om de Waddenzee als werelderfgoed te behouden en te ontwikkelen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) deelt de zorgen. Ze bracht gisteren een bezoek aan Terschelling om zich daar op de hoogte te stellen van de gevolgen van de containerramp. ,,Op het oog is het hier weer schoon, maar er zijn natuurlijk nog een heleboel kleine stukjes piepschuim en plastic waarvan je niet weet of die door vogels opgegeten worden of andere dieren.”

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de containerramp. Het onderzoek zal zich vooral richten op de gevolgen van het overboord slaan van de containers, de lokale situatie en de vaarroute van het schip.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.