Coretta Van Leer over corona #10: Zijn verkouden kinderen nu wel of geen gevaar? 'De overheid moet duidelijkheid bieden'

Arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. Foto: Geert Job Sevink

De scholen en kinderdagverblijven kunnen veilig open, zegt het RIVM. Maar is een kind verkouden? Dan moet-ie thuisblijven. Hoe zit het nu, vormen kinderen nu toch een gevaar of juist niet? „De overheid moet maar eens duidelijkheid bieden”, zegt arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG.

Er is een tegenstrijdige situatie ontstaan rond kinderen die verkouden zijn, zegt arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG.

Aan de kant mogen scholen en kinderdagverblijven weer open omdat het RIVM beweert dat kinderen veilig zijn en het coronavirus niet verspreiden. Aan de kant: zodra ze verkouden zijn, moeten ze verplicht thuisblijven.

En dat is gek, vindt Van Leer.

„Als kinderen het coronavirus niet verspreiden, dan is een verkoudheid ook niet erg. En als een verkoudheid bij een kind wél een risico vormt, dan kunnen kinderen het virus dus wel degelijk verspreiden. In dat laatste geval kunnen we scholen en kinderdagverblijven maar beter sluiten, of in elk geval met halve klassen gaan werken.”

Het RIVM moet duidelijkheid verschaffen over de vraag of kinderen nu wel of geen gevaar vormen, vindt Van Leer.

Wat zegt de wetenschap over kinderen en verkoudheid?

Het lastige is dat we nog onvoldoende weten over de rol van kinderen bij de verspreiding van Covid-19.

Er is inmiddels onderzoek naar gedaan, vertelt Van Leer, maar eigenlijk pas te laat. Op het moment van het onderzoek waren er nog maar weinig mensen met corona in Nederland.

De rol van kinderen had beter eerder onderzocht kunnen worden, toen het virus nog volop door het land raasde. Maar ja, niemand was hierop voorbereid, een draaiboek lag er niet. „Als er een tweede golf komt, weten we wat we moeten doen.”

Wat doen andere landen eigenlijk?

En andere landen dan? Hoe pakken die dit aan? „Wisselend”, zegt Van Leer. „In sommige landen zijn de scholen weer gewoon open, in andere landen zijn ze nog deels dicht.”

Niemand weet het precies, daar komt het op neer.

Van Leer: „Er is een Frans onderzoek waaruit blijkt dat kinderen nog maar weinig receptoren in hun neus hebben. Daardoor zijn ze mogelijk minder vatbaar voor het virus en verspreiden ze het ook minder. Dat is interessant, maar het is op dit moment niet meer dan een zwak bewijs.”

Wat moet je doen als je kind verkouden is?

In eerste instantie maar thuishouden dus.

Maar, zegt Van Leer: Je kind laten testen op corona kan natuurlijk wel. En als dan blijkt dat je kind géén corona heeft, dan is die verkoudheid ook niet zo erg en kan zij of hij rustig weer naar school.

Tenminste, voor eventjes. Want wat als die verkoudheid drie weken aanhoudt? Hoe vaak moet je dan een nieuwe test laten doen? Van Leer: „Tja. Zeg het maar. Het is tijd dat het RIVM een rechte lijn trekt, dan weten we waar we aan toe zijn.”

menu