Coretta Van Leer over corona #11: Wereldwijd neemt het aantal mensen met Covid-19 nog altijd toe. 'Dat is zorgwekkend'

Arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. Foto: Geert Job Sevink

Wereldwijd neemt het aantal coronabesmettingen toe. Dat viel te verwachten, zegt arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. Maar: het is wel degelijk zorgwekkend. Er is maar één ding dat we zeker weten: „En dat is dat het virus nog niet weg is.”

Dat het coronavirus vanuit China als eerste opdook in de Westerse wereld viel te verwachten, zegt arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. „Die landen staan veel met elkaar in verbinding. Er zijn veel vluchten tussen die landen. Ja, dan gaat het als een lopend vuurtje.”

Het verbaasde haar daarentegen wel dat India in eerste instantie gespaard bleef. Vooruit, de Himalaya ligt ertussen, maar China is vlakbij en er is veel vliegverkeer tussen de twee landen.

In mei begon het aantal zieken in India alsnog op te lopen, en inmiddels komen er elke dag vele besmettingen bij, blijkt uit de coronakaart van de Johns Hopkins University.

Een zorg: veel meer doden bij mensen met een niet-westerse achtergrond

Uit de cijfers blijkt iets opvallends: mensen met een niet-westerse achtergrond die Covid-19 krijgen, worden vaker ernstig ziek en gaan ook vaker dood. Oók als die mensen in het westen zijn geboren.

In de Verenigde Staten valt op dat Afrikaanse Amerikanen en Hispanics zwaarder getroffen worden, aldus Van Leer. In Groot Brittannië springen de mensen met een Indische, Pakistaanse of Bengaalse achtergrond eruit.

En dat is zorgwekkend, zegt Van Leer. „Het zou genetisch kunnen zijn.” Er wordt veel gewezen op de sociaal-economische verschillen tussen deze groepen. Toch verklaren die verschillen niet alles, aldus Van Leer. „Dat zie je bijvoorbeeld aan de cijfers van zorgpersoneel dat ziek wordt”, zegt Van Leer.

Als je verpleegkundigen met elkaar vergelijkt - oftewel allemaal mensen met ongeveer hetzelfde inkomen - zie je nog steeds dat mensen met een niet-westerse achtergrond vaker ernstig ziek worden. Hetzelfde beeld duikt op als je artsen onderling vergelijkt.

Niet-westerse landen staat dus wellicht nog heel wat te wachten. „En het zijn al niet de meest rijke landen”, zegt Van Leer. Ze wijst op de dichtbevolkte steden in India, waar mensen vaak dicht op elkaar leven. „Dat is best eng.”

Nog een zorg: Brazilië en Rusland nemen onvoldoende maatregelen

Het coronavirus is de wereld nog lang niet uit, waarschuwt Van Leer. Ze wijst op president Vladimir Poetin van Rusland en president Jair Bolsonaro van Brazilië, die beiden nauwelijks maatregelen tegen Covid-19 nemen. Poetin houdt zich op de achtergrond, Bolsonaro zegt het belangrijker te vinden dat de economie blijft draaien.

De twee landen staan momenteel op de tweede en derde plek van de wereldcoronalijst. Alleen in de VS zijn nog meer mensen ziek geweest. „Ja, als je ontkent dat het een probleem is, dan valt te verwachten dat het niet goed gaat”, zegt Van Leer.

En dan is het ook nog de vraag hoe betrouwbaar de cijfers zijn. Iran lijkt momenteel een tweede golf aan coronabesmettingen door te maken. Maar kloppen die gegevens wel? „Dat weten we niet. Krijg maar eens hoogte van wat er in Iran gebeurt. Dat lukt niet zomaar.”

Helpt het warme weer?

Veel buiten zijn en droog warm weer lijkt de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel Afrikaanse landen lijken tot nu toe weinig last van de ziekte te hebben.

Blijft dat zo? En hebben Brazilië en India daar nog iets aan?

„We gaan het zien”, zegt Van Leer. „Gelukkig wordt er in de meeste landen aan social distancing gedaan.” Maar, waarschuwt ze, het blijft oppassen. Er is maar één ding dat we zeker weten: „En dat is dat het virus nog niet weg is.”

menu