Coretta Van Leer over corona #8: Die terrasjes, kappers en scholen? Als we niet oppassen, zitten die zo weer dicht

Arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. Foto: Geert Job Sevink

Nu het coronavirus minder voorkomt, nemen steeds meer mensen het niet zo nauw met die anderhalve meter afstand. En dat is dom, zegt arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. „Hoe minder kwetsbaar we ons voelen, hoe groter de kans dat het opnieuw misgaat.”

Ze ziet het gebeuren: nu de terrasjes weer open zijn, gedragen mensen zich anders. Minder mensen houden afstand van elkaar. Minder mensen gebruiken de flesjes met desinfectiemiddel die overal staan.

En dat is precies wat we níet moeten doen, zegt arts-microbioloog Coretta Van Leer van het UMCG. „Hoe meer anti-lockdown we doen, hoe groter de kans we nieuwe infecties gaan zien.”

Bezoek van elders is in aantocht

Noord-Nederland is tot dusver relatief veilig. Het coronavirus sloeg hier lang niet zo erg toe als elders. Maar, waarschuwt Van Leer, de komende weken en maanden zal er in het Noorden steeds meer bezoek van buiten rondlopen.

Grenzen tussen landen gaan weer open. Veel Nederlanders gaan in eigen land op vakantie. Kortom: de kans bestaat wel degelijk dat de ziekte hier binnenkort weer opduikt. En daarom is heel belangrijk om de coronamaatregelen te blijven volgen, juist ook in de komende tijd.

Als we die 1,5 meter negeren, krijgen we straks weer te maken met sluitingen van bedrijven of scholen

Vergis je niet, benadrukt Van Leer: we hebben de laatste weken alweer veel vrijheid teruggekregen. Werken kan weer, winkelen ook, niet alleen de terrasjes zijn open maar ook de scholen en de kappers en de bioscopen. „Ik hoor collega's vertellen dat ze dit weekend eindelijk weer eens met vrienden hebben afgesproken.”

Dat alles kan zo weer afgelopen zijn als we meer risico's gaan nemen, zegt Van Leer. Als we die anderhalve meter negeren, zien we straks weer een verspreiding van het virus. „We moeten nu niet opgeven. Als we nu stoppen met de maatregelen, dan offeren we de mogelijkheid op dat we weer kunnen werken en reizen.”

'Liever vakantie dan in de Herestraat dicht op elkaar lopen'

Van Leer ergert zich dan ook aan de mensen die het niet zo nauw nemen met die anderhalve meter. „Het is dom als je je niet aan de afstand houdt. Ik ga toch echt liever op vakantie dan dat ik in de Herestraat dicht op andere mensen loop.”

Afstand houden dus. En dat moeten we volhouden, zegt Van Leer, net zo lang tot er een vaccinatie tegen Covid-19 is. „Een grove schatting: het duurt misschien nog wel anderhalf jaar voor dat vaccin er is.”

Tips: wat kun je doen om veilig te blijven?

• Ga niet winkelen op zaterdagmiddag maar kies een rustiger moment
• Houd afstand, desinfecteer je handen vaak en neem altijd een mondkapje mee
• Voelt iets onveilig? Draag het mondkapje. Laat het na afloop drogen (liefst in de zon)
• Geef zelf het goede voorbeeld, dan volgen anderen vaak ook

menu