Cornelis Dopper kampt weer met gebroken pen

Het standbeeld van Cornelis Dopper in Stadskanaal is opnieuw beschadigd. De kroontjespen in de hand van de componist is afgebroken.

Het beeld bij het gemeentehuis van Stadskanaal is gemaakt door kunstenaar Loek Bos. Het verbeeldt Cornelis Dopper terwijl hij aan het componeren is.

Vandalen

Het kunstwerk werd ruim zes jaar geleden onthuld. Enkele weken na die onthulling sloegen vandalen voor het eerst toe. Ook toen door de kroontjespen af te breken.

De verontwaardiging van de gemeentebestuurders was groot. Zij lieten het beeld herstellen en vervolgens werd het heel lang ongemoeid gelaten. Tot deze week. ,,Ook nu is de kroontjespen weer kapot gemaakt en afgebroken’’, vertelt woordvoerster Debby Wijngaard van de gemeente. ,,Wanneer het is gebeurd, weten we niet precies.’’ De gemeente bepaalt nog of en hoe deze schade wordt hersteld.

Levend houden

Cornelis Dopper leefde van 1870 tot 1939 en was jaren dirigent van het Concertgebouw Orkest in Amsterdam. Hij groeide op in Stadskanaal waar zijn ouders het legendarische Hotel Dopper runden. In Stadskanaal zetelt nu ook de Stichting Cornelis Dopper. Die tracht het werk van de componist levend te houden en maakte zich sterk voor de komst van het standbeeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.