Besmettingen met coronavirus in Drenthe en Groningen: dit is wat we nu weten

Waar het coronavirus in Groningen nog niet de kop heeft opgestoken, kreeg Drenthe dit weekeinde met tal van nieuwe besmettingen te maken. Dit is wat we nu weten over het coronavirus in het Noorden.

Corona veroorzaakt onrust op Meester Vegterschool in Emmen; schoonmaakster besmet, volgens directeur geen reden voor paniek
Lees verder

In Groningen werd met de nodige zorg uitgekeken naar de terugkeer van studentenvereniging Vindicat. De 900 studenten keerden zaterdag van een wintersportvakantie in het noorden van Italië. De GGD zei dat studenten met corona-achtige klachten in Italië moesten blijven. Alle studenten konden in de bus naar huis.

De 14 bussen arriveerden zaterdagmorgen bij sportcentrum Kardinge. Daar werden de studenten opgevangen in een wijkpost waar ze voorlichting kregen over het coronavirus en hoe te handelen. De studenten werden opgewacht door burgemeester Koen Schuiling van Groningen en GGD-directeur Jos Rietveld.

,,We hebben steeds contact gezocht met de instanties’’, zegt Vindicat-rector Floris Hamann. ,,Die instanties zeiden dat we konden gaan.’’

Angst voor besmetting

Drie dagen na hun vertrek werd voor het gebied, waar de studenten skieden, een verscherpt reisadvies afgegeven. Dat voedde de zorg in Groningen. Voetbalclub Groninger Boys gaf vrijdag te kennen op zondag niet tegen het aan Vindicat gelieerde GSAVV Forward te willen voetballen. Uit angst voor besmetting.

Hamann zei zaterdag te begrijpen dat er zorg is in Groningen. ,,Corona is een serieuze zaak.’’ Hij voegde eraan toe dat de Vindicaters weinig contact hebben gehad met de bewoners van Sestrière.

Schuiling zei ook begrip te hebben voor zorgen bij Groningers. Toch riep hij opnieuw op tot nuchterheid. De burgemeester wees op de adviezen van RIVM en GGD. ,,Mensen met klachten kunnen het beste binnenblijven. Worden de klachten erger, bel dan je arts. Dat geldt net zozeer voor de studenten als voor anderen.’’

Schuiling complimenteerde Vindicat, net als Rietveld, voor de manier waarop ze met de adviezen zijn omgegaan. ,,Ze hebben onze adviezen zeer serieus genomen’’, zei de GGD-directeur.

Het nam niet weg dat zaterdag vier studenten met dusdanige verschijnselen uit de bus stapten dat een coronatest werd gedaan. Die wees enkele uren later uit dat er geen sprake is van corona.

Meer besmettingen in Drenthe

Zo bleef Groningen, net als Friesland en de Waddeneilanden, dit weekeinde vrij van corona. In tegenstelling tot Drenthe. Daar waren vrijdagavond drie besmettingen bekend.

Zaterdag kwamen daar vijf besmettingen bij. Het virus concentreert zich vooralsnog in het zuidoosten van de provincie. Een echtpaar uit Dalen is besmet, daarnaast kampen vijf mensen in Coevorden met het virus en een in Emmen.

Volgens de GGD kwamen de nieuwe besmettingen naar voren uit het contactonderzoek bij de eerdere besmettingen. De besmette mensen zijn, zegt de GGD, thuis in isolatie. Het contactonderzoek wordt voortgezet.

De GGD meldde zondag dat twee kinderen uit Coevorden eveneens besmet zijn met het coronavirus. De een is leerling van RKBS St. Willibrordus, de ander van De Nieuwe Veste. De kinderen zitten in thuisisolatie. Ze komen voorlopig niet naar school.

Dat Groningen nog vrij is van corona is geen reden om achterover te leunen, zegt Schuiling. ,,We moeten realistisch zijn, het komt deze kant op. Dus we bereiden ons voor. Maken plannen en logboeken en kijken naar capaciteit in ziekenhuizen.’’

Vier geteste Vindicat-studenten zijn niet besmet met coronavirus
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.