In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Willemijn Vrijlandt uit Zuidwolde/Groningen.

Snijzaal

,,Ik ben geneeskundestudent, tweedejaars. Als een van de eersten kregen wij te maken met coronamaatregelen. We mochten opeens niet meer in het ziekenhuis komen. De colleges werden verplaatst naar kleinere zalen, maar dat paste niet. We moesten op de grond zitten. Toen hebben ze besloten dat alles maar online moest. En drie dagen later gold dat voor alle studenten in Nederland...

Op zich gaat het studeren nog best wel goed nu. Wij hebben sowieso veel leeswerk; we zitten veel in de boeken. Maar de snijzaal missen we wel. Op die zaal, in de kelder van de medische faculteit, liggen preparaten. Dat zijn overleden mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap.

Die zijn zo klaargemaakt dat wij goed kunnen kijken – en vooral ook zelf voelen – hoe een lichaam in elkaar zit. We zijn nu bezig met gynaecologie. Van de groei van een baby in de buik zijn nog best filmpjes te vinden op internet, maar soms wil je echt even een baarmoeder in je handen hebben. In het echt zien hoe alles in elkaar zit. Dat klinkt vast heel gek, zoals ik dat zeg, maar voor ons is dit heel normaal.’’

Minder shoppen

,,Die eerste keer op de snijzaal... ja, ik weet het nog heel goed. Vooral de geur van de chemicaliën blijft je bij. Ik vond het niet eng. Er ligt wel een overleden persoon voor je, maar het hoofd is in principe altijd afgedekt. Ik moet eerlijk zeggen: vorig jaar is mijn oma overleden en toen vond ik het wél een beetje gek.

Mijn oma had darmkanker. Als je dan de darmen van een preparaat gaat uitpluizen en dat koppelt aan je eigen ervaring, is het wel soms wel heftig. Ik weet nog niet precies welke kant ik in de geneeskunde op wil. Ik dacht eerst aan kindergeneeskunde, maar ik merk nu dat ik ook heel enthousiast ben over gynaecologie.

Ik heb een bijbaan op de chirurgie, in het nierteam. Dat vind ik ook interessant. Bij een niertransplantatie krijg ik biopten van de chirurg, stukjes weefsel, die ik dan in nog kleinere stukjes snij en op voorraad in de vriezer leg. Die worden later gebruikt voor onderzoek. Mijn bijbaantje ligt nu stil door corona.

Er worden veel minder transplantaties uitgevoerd dan normaal en daarbij heeft onderzoek nu een lagere prioriteit. Alles ligt stil: ook mijn bijbaantje in restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst. Ja, dat wordt minder shoppen nu.’’

Ultieme relatietest

,,Ik kom niet in de problemen doordat ik nu geen geld verdien. Ik leen maximaal bij DUO, puur omdat het zo goedkoop is. Daar betaal ik onder meer de kamerhuur van. Normaal zet ik meer geld opzij dan nu. Ik ben van het verwende type van wie de ouders het collegegeld en de studieboeken betalen.

Dat geldt natuurlijk lang niet voor iedereen. Zeker de helft van de studenten is tijdelijk weer thuis gaan wonen omdat ze geen geld hebben voor de boodschappen nu. Sommigen zijn na een paar weekjes ook weer terug gekomen omdat ze het thuis wel gezien hadden, haha. Ik ben opgegroeid in Zuidwolde, met een oudere en een jongere broer.

Ik heb hen en mijn ouders wekenlang niet gezien nadat corona was uitgebroken. Mijn vader had anderhalve week lang flinke koorts. Als ik daarheen was gegaan, had ik daarna zelf ook in quarantaine gemoeten. Het hele gezin, hè. Daar had ik geen zin in. Ik ben nu lekker veel samen met mijn vriend Vincent. Wat dat betreft is corona de ultieme relatietest!

We zijn veel aan het koken nu, lekker uitgebreid. Spareribs marineren; curry’s die lang moeten staan... En we wandelen. Wij hebben het wel heel erg leuk eigenlijk. Normaal gesproken leven we behoorlijk langs elkaar heen. Vin doet aan wedstrijdroeien en gaat ‘s avonds vroeg naar bed. Ik juist laat. Als hij om 5 uur ‘s ochtends opstaat voor de training, kom ik net thuis van het stappen.’’

Beetje ouderwets

,,Ik ben een bezige bij en zit, naast werk en studie, in allerlei commissies. Elke avond was gevuld, voordat corona uitbrak. Dat is niet altijd per se positief. Ik ben er best gevoelig voor dat geneeskundestudenten steeds fanatieker worden. Vroeger waren je cijfers het belangrijkste, maar nu gaat het steeds meer om de commissies waar je in zit, of je een bestuursjaar hebt gedaan, om wie je kent...

Ik doe snel dingen omdat ik denk dat ze goed staan op mijn cv, zonder er echt bij na te denken of ik er wel zin in heb. Nu veel dingen wegvallen, denk ik: wow, wat een zee van tijd heb ik nu! Maar mezelf kennende ga ik straks gewoon weer op de oude voet verder. Op social media zit ik niet veel. Wat dat betreft had ik ook wel in de tijd van mijn ouders willen leven.

Minder sociale media, minder camera’s en video’s. Ik ben een beetje ouderwets. Ik gebruik social media vooral om mijn vriendinnen op te zoeken als ik die ben kwijtgeraakt. Als ik tijdens het stappen weer ergens ben blijven plakken, haha. Foto’s maken om op Instagram of Facebook te zetten? Ik vergeet het gewoon. Ik ben daar niet mee bezig. Videobellen vind ik wel heel handig, vooral nu.’’

 

Word je dit jaar 20 jaar en wil je meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan via  20in2020@ndcmediagroep.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen