Corona-uitbraak UMCG blijft hardnekkig. Zes nieuwe besmettingen met de Britse variant. Contactonderzoek breidt verder uit

Corona-uitbraak in het UMCG. Foto: ANP

Het lukt het UMCG nog niet om de corona-uitbraak van maandag volledig in te dammen. Donderdag kwamen er zes nieuwe besmettingen bij, waardoor nu in totaal twintig patiënten en twintig medewerkers besmet zijn met het virus.

Woensdagavond werd bekend dat het gaat om de agressievere, Britse variant van het coronavirus. Een tegenvaller voor het ziekenhuis dat er alles aan doet om de uitbraak op de verpleegafdeling thoraxchirurgie in te dammen. Zo’n 400 medewerkers zijn inmiddels extra getest naar aanleiding van de uitbraak.

De precieze bron van de besmettingen is nog niet bekend. De afdeling microbiologie van het UMCG doet onderzoek naar hoe het virus op de afdeling is beland, zodat het doelgericht kan worden ingedamd.

Afdeling wordt schoongemaakt

Op de verpleegafdeling lagen tot donderdag nog enkele besmette patiënten geïsoleerd. Woordvoerder Joost Wessels meldt dat zij al zijn, of worden overgebracht naar de covid-verpleegafdeling. Het UMCG gaat de ruimtes schoon maken, zodat de afdeling in gebruik kan worden genomen voor nieuwe patiënten.

De geplande operaties zijn deze week uitgesteld. Sommige hiervan zijn overgenomen door andere ziekenhuizen, andere worden opnieuw ingepland. Vanaf maandag vinden operaties weer volgens de planning plaats. De spoedeisende zorg heeft deze week gewoon door kunnen gaan.

Covid-IC

De besmette medewerkers kampen met lichte klachten en zieken thuis uit. Van de getroffen patiënten is het merendeel overgebracht naar de covid-verpleegafdeling en ligt een ander deel op de covid-IC. De woordvoerder kan niet zeggen of dit komt door het virus of door complicaties van hun oorspronkelijke aandoening.

De schrik er op de afdeling goed in, maar volgens Wessels stellen de medewerkers de zorg voor de patiënten voorop. De besmette medewerkers kampen met lichte klachten en zieken thuis uit, waardoor personeel van andere afdelingen bijspringt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu