In de meivakantie hebben minder inwoners van Groningen en Drenthe zich laten testen. De lichte daling van het aantal positieve testen zegt dus niet zo veel, vindt viroloog Bert Niesters van het UMCG.

,,We kunnen pas volgende week wat meer zeggen over hoe het nou echt gaat. Maar de drukte op Koningsdag en deze week in de winkelstraten is geen goed teken’’, vindt Niesters. ,,Ik blijf zeggen dat er licht aan het eind van de tunnel gloort, maar hoe lang de tunnel precies is, durf ik niet te zeggen.’’

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in Noord-Nederland is deze week stabiel vrij hoog gebleven. Het aantal besmettingen daalde in beide provincies licht en is nog altijd aanzienlijk lager dan in de rest van het land. Maar de situatie in het Noorden blijft volgens de indeling van het ministerie ‘zeer ernstig’. In Groningen zijn 172 inwoners per 100.000 besmet, in Drenthe 180 per 100.000 terwijl het er landelijk 285 per 100.000 zijn.

Noordelijke R op 0,96

In de loop van deze week daalde het aantal vastgestelde besmettingen in beide provincies. Het percentage positieve testen was in Groningen 6,4 procent en in Drenthe 8,4 procent, en dat is iets hoger dan de week ervoor. De noordelijke R schommelt al vele weken rond de 1, berkenen medisch lab Certe en het UMCG. Ook afgelopen week bleef de R voor het Noorden net onder de 1 steken, op 0,96, terwijl de landelijke R net wat hoger is.

De grootste groei van het aantal nieuwe besmettingen in het Noorden vindt plaats onder de inwoners onder de 30 jaar. Maar de groep 30- tot 60-jarigen blijft al weken de groep met het hoogste aantal besmettingen. Die groep loopt ook volgens het RIVM nu het meeste risico, omdat ze wel kans lopen op een ziekenhuisopname en nog niet aan de beurt zijn voor een vaccin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus