Coronapakket van 3,4 miljoen voor Groningse kunst

De Oosterpoort is een van de podia waarvoor gemeente en rijk in de bres springen met een coronafonds van in totaal 3,4 miljoen euro. Foto: Archief Corné Sparidaens

De provincie en gemeente Groningen springen fors in de bres voor het Groninger Museum, de theaters en concertpodia in de stad. Samen met de rijksoverheid steken zij 3,4 miljoen euro in een steunpakket om de instellingen door de coronacrisis te loodsen.

Het Groninger Museum, Forum Groningen, Stadsschouwburg/Oosterpoort, Grand Theatre en poppodia Vera en Simplon worden hard geraakt door het virus, zegt wethouder Paul de Rook. Om de voor Groningen belangrijke cultuursector in de been te houden en daarmee ook de werkgelegenheid, is fors extra geld nodig.

Rekening voor Martiniplaza volgt nog

,,We denken dat deze instellingen met dit pakket dit jaar kunnen overleven’’, zegt De Rook. Voor het eveneens zwaar getroffen Martiniplaza verwacht hij pas dit najaar de balans op te kunnen maken. Ook dat heeft de inkomsten sinds de coronacrisis uit de kaartverkoop en horeca nagenoeg zien wegvallen en mag pas vanaf juli weer mondjesmaat de deuren weer openen.

Al eerder kregen zeven rijksgesubsidieerde gezelschappen en festivals zols het Noord Nederlands Orkest, Noord Nederlands Toneel, Noorderzon en Eurosonic/Noorderslag 2,5 miljoen extra steun toegezegd door het kabinet.

Kunstinstellingen spreken zelf kwart van reserves aan

Daar leggen Den Haag en de gemeente nu nog eens elk 1,4 miljoen bij voor de instellingen die niet landelijk worden gesubsidieerd maar wel belangrijk zijn voor een vitaal kunstenaanbod in de regio. Het Groninger Museum gaat daarbij voorop (dik 1 miljoen), gevolgd door het Forum (6 ton). Zelf steken de instellingen een kwart van hun eigen vermogen in het noodpakket.

Nog eens 250.000 euro zet de gemeente opzij voor 26 Groningse organisaties en gezelschappen die buiten alle landelijke steunregelingen vallen. Met dat geld kunnen zij niet alleen het inkomstenverlies opvangen, maar ook nieuwe activiteiten op poten zetten zodat de volledig weggevallen werkgelegenheid voor culturele zzp’ers en flexwerkers weer een impuls krijgt.

menu