Reikhalzend kijken de deelnemers uit naar hun kledingkettingruiltas: een tas vol tweedehands kleren die van deur naar deur reist in Groningen. Een manier om duurzaam en coronaproof een nieuwe outfit bij elkaar te sprokkelen.

Er was eens een lockdown in maart. Nichon Glerum (35) en buurtgenoten uit Amsterdam-Noord organiseerden regelmatig kledingruilevenementen in de wijk, maar die vielen door corona in het water. Nou, dachten de vrienden. Wat te doen met al die arme kledingstukken die wachten op een tweede leven? Ze besloten een tas met kleding die ze zelf niet meer dragen langs verschillende adressen te laten reizen: een ketting-kledingruil.

Schone, nette, mooie tweedehandskleding

Het werkt als volgt. Een tas, in dit geval een tas van de Ikea, vol tweedehandskleren reist van deur naar deur. Zit er iets leuks in de tas? Dan pak je het eruit en mag je het houden. Zelf voeg je vervolgens weer iets toe, mits het schoon, netjes en mooi is. ,,Het moet van goede kwaliteit zijn en niet pluizen, vies of verwassen zijn.” Na drie dagen moet de tas door naar de volgende bestemming. En zo reist het rond, steeds gevuld met andere kleding.

Een gouden idee, zo blijkt. Het begon met één tas en het werden er steeds meer. In Amsterdam-Noord doen er inmiddels zeventig vrouwen mee en er reizen dertien tassen rond in die ketting. Er is spookrijderstas, een kledingtas die de andere kant van de keten op reist en er is een mannentas ontstaan.

Sterker nog: het is overgewaaid naar verschillende plekken, zoals Eindhoven, Den Haag, Leiden, Maastricht. In totaal doen er meer dan 400 mensen mee. Sinds vorige week is er ook een keten in Groningen.

loading

Veertig meiden in Groningen

,,We zijn begonnen met veertig meiden”, zegt Hennieke Velvis (29) uit Groningen. ,,Ik heb het idee op verschillende Facebookpagina’s geplaatst en er bleek veel animo voor te zijn.” Bovendien is het duurzaam. In plaats van het weggooien van oude spullen en nieuwe outfits aan te schaffen, worden kledingstukken hergebruikt.

Aanmelden kan via een digitaal formulier . Velvis voegt belangstellenden vervolgens toe aan een appgroep. Zij zet ook de route uit en probeert ervoor te zorgen dat de ontvanger van de tas steeds maximaal 5 minuten hoeft te fietsen om ‘m bij de volgende ruiler af te leveren. Krijg je de tas na een heel rondje terug en zit de broek die jij erin stopte, er nog steeds in? ,,Dan haal je die eruit. Want blijkbaar wilde dan niemand ‘m hebben.”

Glerum uit Amsterdam vindt het super dat het idee van haar ruilclub zo aanslaat. Zij schreef de handleiding die nu gebruikt wordt om ketens door heel het land op te zetten en trekt regelmatig zelf wat nieuws uit de tas als die bij haar wordt bezorgd. „Ik heb vandaag een complete outfit aan van de ketting kledingruil.” Een witte broek, die ze iets heeft ingenomen, en een kleurrijke trui. Wanneer deelnemers iets leuks vinden, posten ze een selfie in hun groepsapps. Zo ontstaat er een gezellige groep bekenden. „En je ziet waar je eigen spullen terechtkomen.”

Hoe meer, hoe beter

De eerste Groningse tas is nu op adres nummer drie van de veertig. Het is de bedoeling om er meer ‘volle tassen’ bij te verzamelen, zodat de deelnemers niet al te lang hoeven te wachten voor er weer een tas hun kant op komt. Uiteindelijk hoopt Velvis dat er op verschillende plekken in de stad zo’n ketting ontstaat. ,,Ik zag in de appgroep dat een van de meiden een jurkje droeg dat ik erin heb gestopt”, zegt Velvis. ,,En een andere vriendin heeft een bikini, die ik nooit heb gedragen, uit de tas gevist. Zij zijn er nu al heel blij mee.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen